Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Gouden tijden in het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is het niet te missen gebouw aan het Museumplein dat in 1885 geopend werd. De collectie van het museum is al even imposant als het gebouw zelf. Hier hangen werken van Hollandse Meesters uit de Gouden Eeuw. Met als absolute topper natuurlijk de “Nachtwacht” van Rembrandt van Rijn.

Rijksmuseum backside

Het  is mogelijk dagenlang rond te lopen in het Rijksmuseum en elke keer iets nieuws te zien. Het gebouw dat ontworpen werd door architect P.J.H. Cuypers huisvest duizenden historische objecten die de geschiedenis van Nederland in beeld brengen. De verschillende zalen in het museum zijn ingedeeld naar eeuw. Uniek is dat de schilderkunst uit een bepaalde eeuw tentoon wordt gesteld met andere kunstvormen uit die periode, waardoor een goed tijdsbeeld ontstaat. In het bijzonder wordt in het museum ook het verhaal van de Gouden Eeuw verteld: aan deze eeuw is dan ook de Eregalerij gewijd.

De Nachtwacht als hoogtepunt

Een van de grote Hollandse Meesters was Rembrandt van Rijn. De in Leiden geboren Van Rijn verhuisde in 1631 naar Amsterdam waar hij veel van zijn bekende werken schilderde. De collectie van het Rijksmuseum bevat veel van deze topstukken, waaronder Het Joodse Bruidje en diverse zelfportretten als Zelfportret als de apostel Paulus. Het hoogtepunt van een bezoek aan het Rijksmuseum is natuurlijk de Nachtwacht uit 1642 die aan het einde van de Eregalerij prijkt. Dit schilderij was vooral bijzonder omdat Rembrandt de figuren op het groepsportret in actie weergaf, iets wat destijds nog niet eerder gedaan was. Het is tevens het grootste en beroemdste doek van zijn hand.

Het melkmeisje in de schijnwerpers

Ook het werk van Johannes Vermeer is rijkelijk vertegenwoordigd in het Rijksmuseum.  Tegenwoordig is de schilder wereldberoemd maar in de zeventiende eeuw en de eeuwen daarna had zijn werk weinig betekenis. Dat is opvallend want Vermeer kon als geen ander de lichtval op zijn onderwerpen weergeven. Het aantal doeken waarop het licht via een links afgebeeld venster binnenvalt is opmerkelijk. Het Melkmeisje is hiervan ongetwijfeld het bekendste voorbeeld. Het Rijksmuseum heeft naast dit topstuk nog drie schilderijen van Vermeer in de collectie, waaronder het beroemde Gezicht op huizen in Delft (ook wel bekend als Het straatje). 

Een blik in het dagelijks leven van de 17e eeuw

Rijksmuseum Jan Steen

Het rondje 17de-eeuwse Hollandse Meesters is niet compleet zonder de treffende portretten van Frans Hals, waaronder De vrolijke drinker en Portret van een stel in een landschap. Hals werd met name beroemd om zijn losse manier van schilderen die door zijn tijdgenoten ook wel de ‘ruwe stijl’ genoemd werd.

Los, maar dan op een hele andere manier, zijn ook de schilderijen van Jan Steen. De schilder werd vooral bekend door zijn genrestukken met vrolijke en uitbundige gezelschappen, zoals Een drinkend paar en Familietafereel. Er is zelfs een uitdrukking in Nederland die naar de schilder verwijst: “Het is een huishouden van Jan Steen” wat zoveel betekent als ‘het is hier een rommeltje’.

Tip: Ieder jaar in november wordt in Amsterdam de Museumnacht georganiseerd. Tijdens deze nacht zijn vele musea en galeries in Amsterdam geopend, waaronder ook het Rijksmuseum. Geniet tijdens de Museumnacht van onder andere muziek, mode en speciale rondleidingen in een van de vele musea.

Adres: Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam

Meer informatie op: www.rijksmuseum.nl

Terug naar boven
  • www.airfrance.com
  • www.skyteam.com