Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

The Getty Center: het museum als kunstwerk

Met als basis steen, glas en metaal (en een miljardenbudget) creëerde architect Richard Meier het Getty Center. Het museum ligt bovenop een heuvel en trekt niet alleen bezoekers vanwege de uitgebreide kunstcollectie, maar vooral ook door zijn schitterende architectuur.

Oliemagnaat J. Paul Getty was een fervent kunstverzamelaar. Zijn persoonlijke collectie was miljoenen waard en in 1954 opende hij het J.Paul Getty Museum. Het museum bevond zich in een deel van zijn villa in Malibu. Al snel werd de villa te klein voor alle kunst en liet Getty een tweede villa bouwen (de Getty Villa, die nu ook te bezoeken is). Hij overleed echter voordat deze klaar was, maar liet een substantieel deel van zijn vermogen aan het museum na. Een groot deel hiervan werd geïnvesteerd in het Getty Center dat in 1997 geopend werd.

Architectonisch hoogstandje

The Getty Center architecture Los Angeles

Het complex bestaat uit elf gebouwen omgeven door prachtige buitenruimtes, fonteinen en sculpturen. De kunstcollectie van Getty is zo groot dat de vier tentoonstellingsruimten in het Getty Center slechts een deel van zijn verzameling laten zien. Toch komen veel mensen hier niet alleen voor de kunst, maar ook voor de bijzondere architectuur. Architect Meier heeft zijn handelsmerk (gladde, witte oppervlaktes) gemixt met meer klassieke materialen om dicht bij de Getty-collectie te blijven. Horizontale lijnen en vierkante vormen voeren de boventoon. Er worden speciale architectuurrondleidingen gegeven die de visie en techniek van de architect uitgebreid belichten.

1. Het geluid van water

De prachtige Central Garden in het hart van het Getty Center is ontworpen door kunstenaar Robert Irwin. Een pad leidt bezoekers door de tuin en volgt een waterstroom die uiteindelijk uitkomt in een bassin waar een labyrint van azalea’s groeit. Luister onderweg goed naar het veranderende geluid van de waterstroom: de stenen in het water zijn namelijk op een bepaalde manier geplaatst om geluidseffecten te creëren. Ook de planten langs het water zijn niet zomaar ergens neergezet: ze zijn gegroepeerd naar textuur en kleur.

2. In het museum

De collectie van het museum is verdeeld over vier gebouwen: het noord-, zuid-, oost- en west paviljoen. Hier wordt kunst uit Europa en Noord-Amerika vanaf de middeleeuwen tot nu tentoongesteld. Grote namen uit de schilderkunst zoals Van Gogh, Cézanne, Rembrandt en Renoir sieren er de muren. Naast schilderkunst verzamelde Getty ook beelden en decoratieve kunst. Een van de bekendste exemplaren in de collectie is het bronzen beeld van Venus en Cupido uit 1550, gemaakt door de Italiaanse Jacopo Sansovino.

3. Woestijnlandschap

The Getty Center Los Angeles

Het South Promontory is een nagebootst woestijnlandschap en bevindt zich voorbij het westelijke paviljoen. De tuin staat vol met planten in blauwe, paarse en grijze tinten die naadloos lijken over te gaan in de vegetatie op de rest van de heuvel. Vanaf dit punt heeft u ook een geweldig uitzicht over de stad.

De architect heeft over elk detail nagedacht. Dat begint al bij de parkeerplaats onderaan de heuvel. Een elektrische tram brengt bezoekers daarvandaan omhoog naar het Getty Center. Meier wil met de tram mensen letterlijk uit hun dagelijkse beslommeringen tillen.

Terug naar boven
  • www.airfrance.com
  • www.skyteam.com