Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Aberdeen

Kasteel Dunnottar nabij Aberdeen

Praktische info over Aberdeen

Vervoer in de stad

Oude Schotse steden als Aberdeen zijn redelijk compact; u kunt dus goed te voet de vele bezienswaardigheden in het stadscentrum bereiken. Langere afstanden vereisen echter transport en veel bezoekers kiezen ervoor gebruik te maken van het stadsbussysteem van First Aberdeen als ze naar de buitenwijken reizen. Kaartjes worden door de chauffeur verkocht en er zijn zowel kaartjes voor een enkele reis als dagkaarten verkrijgbaar (let op: de chauffeurs geven geen wisselgeld terug). Taxi's zijn ook ruim verkrijgbaar via standplaatsen verspreid over de stad of via een telefoontje, en hoewel ze duur zijn, is dit 's avonds, als de bussen minder vaak rijden, de beste vervoersmethode.

Tijdzone

GMT (GMT+1 tussen de laatste zondag in maart en de zaterdag voor de laatste zondag in oktober).

Netspanning

Netspanning is 230 volt, 50Hz. Stekkers met drie platte pinnen.

Alarmnummer

Alarmnummers: 999/112

Visa en gezondheidsinformatie

Alles over visa en gezondheidsinformatie

Feestdagen

+
2014 2015
Nieuwjaarsdag 1 jan 1 jan
Goede vrijdag 18 apr 3 apr
Tweede paasdag 21 apr 6 apr
Meifeest 5 mei 4 mei
Nationale vrije dag (voorjaar) 26 mei 25 mei
Nationale vrije dag (zomer) 25 aug 31 aug
Eerste kerstdag 25 dec 25 dec
Tweede kerstdag 26 dec 26 dec

Klimaat

+

Aberdeen is een van de koudste steden in het Verenigd Koninkrijk, hoewel het klimaat mild is in vergelijking met grote delen van Noord-Europa. In de winter is de gemiddelde temperatuur rond het vriespunt, terwijl de dagen zeer kort zijn, waarbij de zon zich in december slechts zes uur per dag laat zien. De zomers zijn wat vriendelijker, met lange dagen (tot wel 18 uur daglicht) en milde temperaturen variërend tussen de 10°C en 18°C. De neerslag houdt redelijk aan gedurende het hele jaar, hoewel oktober en november iets meer regen zien dan andere maanden. De beste tijd om Aberdeen te bezoeken is in de zomermaanden (juni tot half-september), hoewel bezoekers voorbereid moeten zijn op onverwachte regenbuien.

Luchthaven Aberdeen

www.aberdeenairport.com

Vervoer naar de stad

Treindiensten naar Aberdeen en Inverness vertrekken vanaf het lokale station in Dyce, wat een kort taxiritje van de luchthaven verwijderd ligt. Het belangrijkste station bevindt zich in het centrum van Aberdeen en bedient alle delen van Schotland en Engeland. Regelmatige busdiensten gaan van de luchthaven naar het centrum van Aberdeen. De reis duurt ongeveer 30 minuten. Door de week rijden de bussen vaker dan in het weekend.

Autoverhuur

Autoverhuurbedrijven die zijn vertegenwoordigd bij de luchthaven zijn onder andere Avis, Europcar, Hertz en National/Alamo.

Luchthaventaxi's

Buiten de terminal zijn Comcab-taxi's aanwezig, waar een taxiwacht zal u helpen bij het vinden van een taxi. Taxi's kunnen van tevoren worden besteld via de website van Comcab, of kunnen direct bij het betreden van de terminal worden geregeld bij het boekingskantoor van Comcab aan uw rechterhand. De reis naar de stad duurt ongeveer 25 minuten bij rustig verkeer en kost ongeveer £16.

Voorzieningen

Faciliteiten zijn onder andere een bagagedepot, een wisselkantoor, bars, een taxfreewinkel, zakelijke faciliteiten, een speelruimte voor kinderen en verschillende restaurants. De Servisair Executive Lounge bevindt zich op de eerste verdieping, voorbij de douane. Deze kan vooraf online geboekt worden. Andere luchthavenlounges zijn onder andere de British Airways Terraces Lounge en de Eastern Airways Lounge, die zich bij Gate 10 bevindt. Er zijn verschillende internetcafés op de luchthaven.

Parkeren

U kunt bij luchthaven Aberdeen op loopafstand van de terminal kort parkeren. Lang parkeren is bij luchthaven Aberdeen toegankelijk via een gratis shuttlebus vanaf de terminal; hiervoor geldt een minimaal duur van twee dagen.

Internet

In het terminalgebouw is wifi beschikbaar via Boingo door u te registreren voor een account of door online te betalen voor de werkelijk gebruikte browsertijd (pay-as-you-go).