Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Edinburgh

De oude stad, Edinburgh

Praktische info over Edinburgh

Vervoer in de stad

Er is een goed netwerk van busroutes in de stad en dit is de belangrijkste vorm van openbaar vervoer. Bussen hebben het exclusieve gebruik van bepaalde rijbanen in de stad zodat ze redelijk ruim baan hebben. Gepast geld is nodig bij het betreden van de bus, dus het kopen van een 'One-Ticket'-kaartje is een handige oplossing; hiermee kunt u onbegrensd in en rond de stad reizen. Na middernacht rijden er nachtbussen, die een goedkope manier bieden om thuis te komen na een avondje uit. Zwarte taxi's kunnen eenvoudig op straat worden aangeroepen en er zijn verschillende taxistandplaatsen, maar de tarieven zijn behoorlijk hoog. Huurauto's kunnen handig zijn bij het verkennen van het platteland, maar autorijden in de nauwe eenrichtingswegen in Edinburgh kan verwarrend zijn en een parkeerplek is lastig te vinden. De stad kan met zekerheid het beste te voet worden verkend, door hen die steile wegen kunnen beklimmen; het is zelfs zo dat elke andere vorm van vervoer bezoekers onthoudt van enkele fantastische uitzichten.

Tijdzone

GMT (GMT+1 van de laatste zondag in maart tot de zaterdag voor de laatste zondag in oktober).

Netspanning

Netspanning is 230 volt, 50Hz. Stekkers met drie platte pinnen.

Alarmnummer

Alarmnummers: 999/112

Visa en gezondheidsinformatie

Alles over visa en gezondheidsinformatie

Feestdagen

+
2014 2015
Nieuwjaarsdag 1 jan 1 jan
Goede vrijdag 18 apr 3 apr
Tweede paasdag 21 apr 6 apr
Meifeest 5 mei 4 mei
Nationale vrije dag (voorjaar) 26 mei 25 mei
Nationale vrije dag (zomer) 25 aug 31 aug
Eerste kerstdag 25 dec 25 dec
Tweede kerstdag 26 dec 26 dec

Klimaat

+

Edinburgh heeft een gematigd zeeklimaat, dat relatief mild is, gezien de noordelijke ligging van de stad, maar voor toeristen kan de kou, regen, wind en mist gedurende het jaar frustrerend zijn. Net als de rest van het VK, kent Edinburgh onvoorspelbare weersomstandigheden, met zonnige zomerdagen die soms snel omslaan in regenachtige, grauwe luchten, of andersom. De zomers zijn echter over het algemeen mooi, met milde temperaturen en heldere zonneschijn, hoewel sommige dagen beginnen met mist. De winters zijn lang en vochtig, met veel vorstdagen. De wintermaanden december, januari en februari zien de meeste regen (hoewel regen in elk seizoen kan vallen), maar sneeuw komt niet vaak voor. De gemiddelde temperaturen schommelen in de zomer, tussen juni en augustus, tussen de 9°C en 19°C. De gemiddelde temperaturen schommelen in de winter, tussen december en februari, tussen de 1°C en 7°C. De beste tijd om af te reizen naar Edinburgh is in de lente en zomer, tussen april en augustus.

Internationale luchthaven Edinburgh

www.edinburghairport.com

Vervoer naar de stad

Airlink 100-bussen vertrekken om de 10 minuten van de luchthaven naar het stadscentrum, van de vroege ochtend tot na middernacht. De ongeveer 25 minuten durende rit kost £ 3,50. Er zijn vele alternatieve bussen, waaronder nachtbus N22, Service 35 en Airdirect 747, die via enkele haltes onderweg naar het centrum van de stad rijden. Haltes voor openbare bussen bevinden zich bij stand 18 aan de terminalpleinweg buiten bij de VK aankomsthal.

Autoverhuur

Er is een autoverhuurcentrum naast het parkeerterrein, die verbonden is aan de terminal via een overdekt voetpad. Autoverhuurbedrijven zijn onder andere Alamo, Avis, Europcar, Budget, Thrifty, Hertz en National.

Luchthaventaxi's

De taxistandplaats voor luchthaventaxi's en zwarte stadstaxi's bevindt zich aan de oostzijde van de luchthaventerminal. De rit naar het centrum van de stad duurt ongeveer 25 minuten en kost ongeveer £ 18,50.

Voorzieningen

Faciliteiten op de luchthaven zijn onder andere pinautomaten, een geldwisselkantoor, winkels, een apotheek, wifi, een speelruimte voor kinderen, luierverschoonruimtes, restaurants en bars. De Servisair Executive Lounge is beschikbaar voor vertrekkende passagiers en bevindt zich op de eerste verdieping, voorbij de douane. OHM Therapies bevindt zich nabij Gate 7 en biedt massages. De luchthaven beschikt ook over een kunstgalerie met Schotse werken nabij Gate 12.

Parkeren

Er is een meerlaagse parkeergarage direct tegenover het terminalgebouw. De prijs is £ 1 voor 10 minuten, £ 5 voor 20 minuten, £ 7 voor een uur en £ 9 voor elk daaropvolgend uur. Het parkeerterrein voor lang parkeren ligt op enkele minuten afstand. Een gratis bus vervoert passagiers naar de terminal.

Internet

Boingo biedt 'pay-as-you-go' wifi (betalen voor de werkelijk gebruikte browsertijd) op de internationale luchthaven van Edinburgh.