Paspoort en visa

Hier vindt u informatie over de reisdocumenten die u nodig heeft, en andere belangrijke informatie over reizen naar het land van uw bestemming.

Welke reisdocumenten heb ik nodig?

Ieder land hanteert eigen regels voor bezoekers van verschillende nationaliteiten. Hier kunt u controleren of u een visum nodig heeft en of er andere belangrijke voorschriften zijn, bijvoorbeeld voor de geldigheidsduur van uw paspoort.

Belangrijk:

  • Kinderen van EU-burgers die van, naar of via landen in de Europese Unie reizen moeten hun eigen paspoort of identiteitsbewijs meenemen. Zij mogen niet meer in het paspoort van een ouder bijgeschreven staan. Deze regel geldt niet voor paspoort- of ID-kaarthouders uit het Verenigd Koninkrijk of Ierland.
  • Reizigers naar de Verenigde Staten zijn verplicht ESTA-reistoestemming aan te vragen.

Bekijk welke reisdocumenten u nodig heeft

Check uw reis

Vraag uw visum online aan

Als u vanuit Australië, België, Canada, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Singapore, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten of Zwitserland vertrekt en een visum nodig heeft, dan kunt u dit eenvoudig online aanvragen via Mijn Reis. Onze partner CIBT regelt uw aanvraag graag van A tot Z voor u. Mijn Reis biedt u alleen deze optie als er een visum vereist is.

Log in bij Mijn reis

Geldige legitimatie verplicht voor Frankrijk

Vanwege de veiligheidssituatie in Parijs en de noodtoestand die in Frankrijk is uitgeroepen, raden wij u aan niet zonder geldige legitimatie naar, vanuit of via een luchthaven in Frankrijk te reizen. Een rijbewijs is geen geldig legitimatiebewijs.

Vraag uw visum voor Kenia online aan

Reizigers kunnen, indien nodig, hun visumaanvraag voor Kenia online indienen. Vanaf 1 september 2015 kunt u dit niet meer op de luchthaven regelen. Vraag uw visum voor Kenia online aan via eCitizen.

Nieuwe regel voor reizen naar Canada

Vanaf 15 maart 2016 zijn passagiers die reizen naar of via Canada verplicht vóór het boarden een Electronic Travel Authorization (eTA)  te overleggen. Uw eTA-reistoestemming kunt u online aanvragen via de website van de Canadese overheid . Deze regel geldt niet voor houders van VS-documenten of reizigers met een geldig visum voor Canada.

API - Advance Passenger Information

De autoriteiten van veel landen verplichten ons om allerlei persoonlijke gegevens over onze passagiers te verzamelen. U wordt verzocht deze informatie te verstrekken als dat voor uw reis nodig is. U kunt uw API-gegevens zelf invoeren bij Mijn Reis of tijdens het inchecken op de luchthaven. U kunt uw API-gegevens ook via uw reisagent doorgeven.

De API-gegevens omvatten onder andere informatie op de machinaal leesbare zone in uw paspoort:

  • Achternaam en eerste voornaam
  • Geboortedatum, geslacht en nationaliteit
  • Paspoortnummer, land van uitgifte en vervaldatum
  • Land waar de paspoorthouder woonachtig is en het tijdelijke verblijfadres (alleen voor reizen naar de Verenigde Staten), inclusief huisnummer, straat, plaats, de afkorting van de staat en de zip code.

In sommige gevallen hoeven passagiers die naar de Verenigde Staten reizen geen Advance Passenger Information op te geven.

Als u deze gegevens niet online wilt invullen, dan is het ook mogelijk om het API-formulier af te drukken, in te vullen en vervolgens bij het inchecken te overhandigen.

Vul uw API-gegevens in bij Mijn Reis

Download het API-formulier
Lees meer over reizen naar de Verenigde Staten