Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Reizende kinderen en met kinderen op reis

We maken het onze jonge passagiers en hun ouders graag naar de zin. Reist uw kind in de leeftijdgroep van 5 tot en met 14 jaar alleen? Dan dient u onze Unaccompanied Minor-service te reserveren.

Met uw kind op reis

Kinderen tot en met 14 jaar moeten altijd begeleid worden door een persoon van 18 jaar of ouder, die tijdens de hele reis de volledige zorg en verantwoordelijkheid voor het kind draagt. De ouders of begeleider van het kind moeten bovendien op dezelfde vlucht en in dezelfde reisklasse reizen, tenzij zij de Unaccompanied Minor-service hebben gereserveerd.

Kinderen (van 0-15 jaar) van EU-burgers die vanuit, naar of via landen in de Europese Unie reizen, kunnen op hun eigen paspoort of dat van een van hun ouders reizen (op voorwaarde dat zij in dit paspoort staan bijgeschreven). Kinderen die op het reisdocument van een van hun ouders of wettelijke voogd meereizen, moeten wel dezelfde nationaliteit als deze ouder/voogd hebben. Deze regel geldt niet voor inwoners van Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Roemenië en de Schengen-lidstaten.

Voor reizen van en naar Thailand moeten kinderen onder de 16 jaar die alleen of met één ouder reizen, tijdens hun reis beschikken over een kopie van hun geboorteakte en een brief waarin door de niet-reizende ouder(s) toestemming voor de reis wordt gegeven.

Voor reizen van en naar Zuid-Afrika moeten alle kinderen met ingang van 1 juni 2015 verschillende documenten meenemen – ongeacht of zij met beide ouders, met 1 ouder, met een begeleidende volwassene of alleen reizen. Lees meer over de nieuwe regels voor reizen van/naar Zuid-Afrika.

Bekijk over welke reisdocumenten uw kind dient te beschikken

Controleer over welke reisdocumenten uw kind dient te beschikken

Alleenreizende kinderen

Child with adult
 • Kinderen tot en met 4 jaar mogen uitsluitend onder begeleiding reizen, zoals hierboven beschreven.

 • Kinderen van 5 tot en met 14 jaar mogen alleen reizen als de Unaccompanied Minor-service is gereserveerd. Deze service is verplicht voor alleenreizende kinderen in deze leeftijdgroep. U kunt deze service boeken via KLM Telefonische Reserveringen.

 • Kinderen van 15 tot en met 17 jaar mogen onbegeleid reizen op vluchten die door KLM en AIR FRANCE worden uitgevoerd. Voor kinderen in deze leeftijdgroep mag u natuurlijk ook op vrijwillige basis de Unaccompanied Minor-service boeken.


Alle kinderen die alleen van en naar Curaçao reizen (waaronder kinderen van 16 tot 18 jaar voor wie geen Unaccompanied Minor-service is gereserveerd) moeten een schriftelijke reistoestemming meenemen die door de ouder(s) of wettelijke voogd is ondertekend, plus een kopie van het identiteitsbewijs van een ouder of voogd.

Bij andere luchtvaartmaatschappij gelden mogelijk nog andere regels voor alleenreizende kinderen. Vraag dit na bij uw reisagent of neem contact op met de luchtvaartmaatschappij waar uw kind mee vliegt.

Lees verder over de Unaccompanied Minor-service

Junior Jet Service

Jonge kinderen – en hun ouders – kunnen altijd rekenen op extra aandacht en speciale voorzieningen. Op alle intercontinentale KLM-vluchten zijn speelpakketjes en diverse babyspullen aan boord beschikbaar.

Reizen met kinderen jonger dan 2 jaar

Een kind dat jonger dan 2 jaar is op de heen- en op de terugreis kan op uw schoot meereizen. Voor alle kinderen die voor of tijdens de terugreis 2 jaar of ouder zijn, moet voor zowel de heen- als de terugreis een eigen stoel gereserveerd worden.

Eén volwassene mag met maximaal twee baby’s reizen, maar slechts één baby kan op de schoot meereizen. Voor de andere baby moet een stoel worden gereserveerd.

Babymaaltijden
Op onze intercontinentale vluchten hebben we altijd een beperkt aantal gesteriliseerde maaltijden beschikbaar voor baby’s en peuters tot 2 jaar. U hoeft deze maaltijden niet van tevoren te bestellen. Wij raden u echter aan zelf voeding voor uw baby mee te nemen. De beperkingen ten aanzien van het vervoer van vloeistoffen gelden niet voor babyvoeding.

Lees verder over speciale maaltijden 

Wiegjes
Op intercontinentale vluchten kunt u een wiegje reserveren via Mijn Reis of door te bellen met KLM Telefonische Reserveringen. De wiegjes zijn geschikt voor baby’s die op de dag van de reis niet groter zijn dan 65 cm en niet meer wegen dan 10 kg. Hoewel wij ons uiterste best doen, kunnen wij helaas niet garanderen dat er tijdens de vlucht een wiegje beschikbaar is.

Bagage, kinderwagens en kinderzitjes

Bagage
Kinderen die in hun eigen (geboekte) stoel reizen, mogen dezelfde hoeveelheid ruim- en handbagage meenemen als een volwassene.

Voor kinderen jonger dan 2 jaar die op uw schoot meereizen, mag u meenemen:

 • 1 stuk handbagage met artikelen voor babyverzorging van maximaal 12 kg (26 lbs) en met de maximale afmetingen van 55 x 35 x 25 cm (22 x 14 x 10 inch).
 • 1 stuk ruimbagage van maximaal 10 kg (22 lbs). Als u de bagage voor uw kind in de ruimbagage van een van de ouders meeneemt, mag deze bagage per stuk tot 23 kg (50,5 lbs) wegen.


Kinderwagen
Voor ieder kind mag u altijd gratis 1 kleine, volledig opvouwbare kinderwagen/buggy meenemen.

Als er geen plaats is onder de stoel of in de bagagebak kunt u de kinderwagen gratis inchecken als ruimbagage. Let wel: de kinderwagen mag voorzien zijn van een beschermhoes, maar deze mag geen extra bagage bevatten.

(Auto)kinderzitjes
Voor elk kind mag u gratis 1 (auto)kinderzitje meenemen. Als u een stoel voor uw kind heeft geboekt, kunt u het beste uw eigen (auto)kinderzitje (kinderbeveiligingssysteem) meenemen aan boord.

 • Dit zitje dient tussen de armleuningen van de vliegtuigstoel (42 cm/16,5 inch) te passen.
 • Uw kind en het zitje moeten volgens de aanwijzingen van de fabrikant van het kinderzitje worden vastgezet.
 • Het zitje mag geen defecten vertonen en moet zichtbaar zijn voorzien van een keurmerk voor gebruik aan boord van een vliegtuig.
 • Het gebruik van een (auto)kinderzitje moet van tevoren worden gereserveerd. Neem hiervoor contact op met KLM Telefonische Reserveringen of uw lokale KLM-ticketkantoor.


U kunt het (auto)kinderzitje ook gratis inchecken. In dit geval zijn bovenstaande regels niet van toepassing.

Child Aviation Restraint System (CARES)
Als u een stoel voor uw kind heeft gereserveerd, mag u ook een Child Aviation Restraint System aan boord gebruiken:

 • Uw kind en het CARES-systeem moeten volgens de aanwijzingen van de fabrikant worden vastgezet.
 • Het CARES-systeem mag geen defecten vertonen en moet zichtbaar zijn voorzien van een keurmerk voor gebruik aan boord van een vliegtuig.
 • Het gebruik van het CARES-systeem moet van tevoren worden gereserveerd. Neem hiervoor contact op met KLM Telefonische Reserveringen of uw lokale KLM-ticketkantoor.


Sommige van onze partnerluchtvaartmaatschappijen hanteren andere bagageregels dan wij. Neem hiervoor contact op met uw reisbureau of de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.

Travelling with children

Veelgestelde vragen

Terug naar boven
 • www.airfrance.com
 • www.skyteam.com