Käyttämällä KLM.com-sivustoa hyväksyt samalla evästeiden käytön. Lue lisätietoja evästeistä.

Yksin matkustavat lapset ja matkustaminen lasten kanssa

Palvelemme mielellämme nuoria matkustajia ja heidän vanhempiaan. Jos sinulla on 5–14 vuotta vanha lapsi, joka matkustaa yksin, sinun täytyy varata hänelle yksin matkustavien lasten saattopalvelu.

Matkustaminen lapsen kanssa

Enintään 14-vuotiaan lapsen on matkustettava aina vähintään 18 vuotta vanhan henkilön kanssa, joka kantaa vastuun lapsesta matkan ajan. Tämän lisäksi lapsen on matkustettava yhdessä vanhempansa tai holhoojan kanssa samalla lennolla ja samassa matkustusluokassa, ellei lapselle ole varattu yksin matkustavien lasten saattopalvelua.

Euroopan unionin maista, niihin tai niiden kautta matkustava (0–15-vuotiaat) lapsi, joka on Euroopan unioniin kuuluvan maan kansalainen, voi matkustaa omalla passilla tai vanhempansa passilla, mikäli hänet on merkitty siihen. Jos lapsi matkustaa vanhempansa tai huoltajansa asiakirjalla, lapsen ja hänen vanhempansa täytyy olla saman maan kansalaisia. Tämä sääntö ei koske Bulgarian, Kroatian, Kyproksen, Romanian ja Schengen-maiden kansalaisia.

Thaimaahan tai Thaimaasta matkustaessa alle 16 vuotiailla lapsilla, jotka matkustavat yksin tai vain yhden vanhemman kanssa, on oltava kopio syntymätodistuksesta sekä matkustusluvan sisältämä kirje vanhemmalta/vanhemmilta, jotka eivät matkusta mukana.

1.6.2015 alkaen Etelä-Afrikkaan tai Etelä-Afrikasta matkustettaessa on kaikilla lapsilla oltava mukanaan useita eri asiakirjoja – riippumatta siitä, matkustavatko he huoltajan kanssa vai yksin. Katso lisätietoja uusista säännöistä, jotka koskevat Etelä-Afrikkaan tai Etelä-Afrikasta matkustamista

Tietyt maat saattavat vaatia lisäasiakirjoja yksin matkustaville lapsille.

Katso, mitä matkustusasiakirjoja lapsesi tarvitsee

Yksin matkustavat lapset

Child with adult
 • Enintään 4-vuotiaat lapset matkustavat aina huoltajan kanssa, kuten edellä on mainittu.

 • 5–14-vuotiaat lapset voivat matkustaa ilman huoltajaa, jos heille on varattu yksin matkustavien lasten saattopalvelu. Palvelu on pakollinen tämän ikäryhmän yksin matkustaville lapsille. Voit varata tämän palvelun KLM:n puhelinvarauksista.

 • 15–17-vuotiaat lapset voivat matkustaa yksin AIR FRANCEn ja KLM:n lennoilla. Voit haluttaessasi varata yksin matkustavien lasten saattopalvelun lapsellesi myös tässä ikäryhmässä.


Kaikkien Curaçaon reitillä yksin matkustavien lasten (mukaan luettuna 16–18-vuotiaat lapset, joille ei ole varattu yksin matkustavien lasten saattopalvelua), on tuotava tulostettu vanhempien tai laillisen holhoojan allekirjoittama todistus siitä, että heillä on lupa matkustaa, sekä kopio vanhemman/vanhempien tai laillisen holhoojan henkilöllisyyden todistavasta virallisesta asiakirjasta.

Toisilla lentoyhtiöillä saattaa olla eri sääntöjä yksin matkustaville lapsille. Ole hyvä ja ota yhteyttä matkatoimistoosi tai lentoyhtiöön, jolla lapsesi matkustaa.

Lue lisää yksin matkustavien lasten saattopalvelusta

Junior Jet Service

Pienet lapset – ja heidän vanhempansa – voivat aina luottaa saavansa erityistä huomiota ja erityisiä lisäpalveluita. Kaikilla KLM:n mannertenvälisillä lennoilla on lelupakkauksia ja erilaisia varusteita vauvoille.

Alle 2-vuotiaiden lasten kanssa matkustaminen

Jos lapsi on tulo- ja menomatkalla alle 2-vuotias, hän voi matkustaa sylissäsi ilman istuinpaikkaa. Kaikille yli 2 vuotiaille tai matkan aikana kaksi vuotta täyttäville tai vanhemmille lapsille täytyy varata oma istuinpaikka sekä meno- että paluumatkoille.

Yhden aikuisen mukana voi matkustaa enintään kaksi vauvaa, mutta vain yksi vauva voi istua hänen sylissään. Toiselle vauvalle täytyy varata oma istuinpaikka.

Lasten ateriat
KLM:n mannertenvälisillä lennoilla on aina rajoitettu valikoima steriloituja aterioita vauvoille ja alle 2-vuotiaille pikkulapsille. Näitä aterioita ei tarvitse tilata etukäteen. Suosittelemme kuitenkin, että otat vauvasi ruoat aina mukaasi. Nesteitä koskevia rajoituksia ei sovelleta vauvanruokiin.

Lue lisää erikoisaterioista

Vauvan kehto
Mannertenvälisille lennoille on mahdollista varata vauvan kehto Matkani-kohdassa tai soittamalla KLM:n puhelinvarauksiin. Se sopii vauvalle joka on enintään 65 cm pitkä ja painaa enintään 10 kg matkustuspäivänä. Vaikka teemmekin parhaamme, emme voi aina taata vauvan kehdon saatavuutta lentokoneessa.

Matkatavarat, rattaat ja lastenistuimet

Matkatavarat

Lapset, jotka matkustavat omalla (varatulla) istuinpaikalla, voivat ottaa mukaan saman määrän käsimatka- sekä ruumassa kuljetettavaa matkatavaraa kuin aikuinen.

Sylissä matkustavalle enintään 2-vuotiaalle lapselle voit ottaa mukaan seuraavaa:

 • Yhden (1) käsimatkatavaran, joka sisältää vauvanhoitotarvikkeet ja painaa enintään 12 kg (26 lbs) ja jonka mitat eivät ylitä 55 x 35 x 25 cm (22 x 14 x 10 tuumaa).
 • Yhden (1) ruumassa kuljetettavan laukun, joka painaa enintään 10 kg (22 lbs). Jos lapsesi matkatavarat ovat yhdessä vanhempien ruumassa kuljetettavien matkatavaroiden kanssa, matkatavarat saavat painaa enintään 23 kg (50,5 lbs) kappaletta kohti.


Lastenrattaat
Jokaiselle lapselle voit aina tuoda yhdet pienet, täysin kokoontaitettavat lastenrattaat/lastenvaunut veloituksetta.

Mikäli rattaat eivät mahdu istuimen alle tai yläpuoliseen matkatavaratilaan, voit kuljettaa ne ruumassa ilman lisämaksua.

Lastenrattaissa/lastenvaunuissa voi olla suojus, mutta se ei saa sisältää mitään muita tavaroita.

Turvaistuimet
Jokaiselle lapselle voit aina tuoda yhden (1) turvaistuimen veloituksetta. Suosittelemme, että tuot koneeseen oman autossa käytettävän lapsen istuimen, jos lapsella on varattuna oma paikka.

 • Turvaistuimen on sovittava lentokoneen istuimen käsinojien väliin, jonka leveys on 42 cm (16,5 in).
 • Lapsen ja turvaistuimen kiinnitys on varmistettava istuimen valmistajan ohjeiden mukaan.
 • Turvaistuimessa ei saa olla näkyviä vikoja, ja sen on oltava hyväksytty ilmakuljetukseen ja merkitty sen mukaisesti.
 • Turvaistuimen käyttö on varattava etukäteen. Ota yhteyttä KLM:n puhelinvaraukseen tai paikalliseen KLM:n lipputoimistoon.


Voit myös lähtöselvittää turvaistuimen koneen ruumaan veloituksetta, jolloin edellä olevat määräykset eivät ole voimassa.


Child Aviation Restraint System -järjestelmä (CARES)
Jos olet varannut lapsellesi istuinpaikan, voit tuoda matkustamoon oman CARES-kiinnitysjärjestelmän:

 • Lapsi ja CARES-järjestelmä on kiinnitettävä valmistajan ohjeiden mukaisesti.
 • CARES-järjestelmässä ei saa olla mitään näkyviä vikoja ja sen on oltava hyväksytty ilmakuljetukseen ja merkitty sen mukaisesti.
 • CARES-järjestelmän käyttö on varattava etukäteen. Ota yhteyttä KLM:n puhelinvaraukseen tai paikalliseen KLM:n lipputoimistoon.


Joidenkin lentoyhtiökumppaniemme matkatavarasäännökset poikkeavat omistamme. Jos haluat tarkempia tietoja, ota yhteyttä matkatoimistoon tai kyseiseen lentoyhtiöön.

Travelling with children

Frequently asked questions

Takaisin alkuun
 • www.airfrance.com
 • www.skyteam.com