Reserveer uw stoel

We willen dat reizigers zelf kunnen bepalen waar ze tijdens de vlucht komen te zitten. Daarom kunt u op iedere KLM-vlucht zelf uw favoriete stoel reserveren. We geven zelfs suggesties voor de beste stoelen voor reizigers met speciale wensen, zoals gezinnen. Een stoel aan boord van uw KLM-vlucht reserveren gaat als volgt:

Hoe kan ik mijn stoel kiezen?

Dit kan heel eenvoudig via KLM.com. Tijdens het boeken van uw KLM-vlucht kunt u stoelen reserveren via de plattegrond met de stoelindeling. Na het boeken kan dit via Mijn Reis of tijdens het inchecken. Kies gewoon per KLM-vlucht uw stoel en volg de aanwijzingen om uw stoelreservering definitief te maken.

Heeft u een KLM-vlucht geboekt?

Reserveer nu uw stoel

Kosten & kortingen

U kunt uw stoel aan boord van uw KLM-vlucht kosteloos reserveren of wijzigen op KLM.com of via de KLM app. Economy Comfort-stoelen, stoelen met extra beenruimte en voorkeursstoelen kunnen tegen bijbetaling worden gereserveerd. Lees meer over het kiezen van meer comfort.

Voor KLM-vluchten van en naar Azië (met uitzondering van India), Zuid-Amerika en het Caribisch gebied en vertrekken op of na 26 januari 2016 geldt het volgende:

 • Vóór het inchecken kunt u voor EUR 20 (per enkele vlucht) een standaardstoel reserveren. Deze kosten zijn ook van toepassing als u nog niet uw stoel heeft geselecteerd voor uw KLM-vlucht geboekt voor 1 december 2015 op deze routes.
 • Tijdens het inchecken kunnen standaardstoelen gratis worden gereserveerd.
 • Economy Comfort-stoelen, stoelen met extra beenruimte en voorkeursstoelen kunnen op deze KLM-vluchten tegen bijbetaling worden gereserveerd. Lees meer over het kiezen van meer comfort

Of het kiezen van een stoel gratis of tegen bijbetaling is, hangt af van een aantal factoren, zoals het type stoel, uw tickettype, uw reisklasse en of u alleen of als gezin reist. Hieronder vindt u alle uitzonderingen en kortingen.

Reizigers in Business Class

Het kiezen van een stoel in KLM Business Class is altijd gratis.

Flying Blue-deelnemers

Deelnemers aan Flying Blue en SkyMiles profiteren, afhankelijk van hun deelnemersniveau, van diverse voordelen en kortingen:

Ivory-deelnemers:

Op de meeste KLM-vluchten kunt u kosteloos standaardstoelen reserveren. Extra comfortabele stoelen kunnen tegen bijbetaling worden gereserveerd. Voor KLM-vluchten van en naar Azië (met uitzondering van India), Zuid-Amerika en het Caribisch gebied die zijn geboekt op of na 1 december 2015 en vertrekken op of na 26 januari 2016 geldt het volgende:

 • Gratis keuze uit standaardstoelen tijdens het inchecken: vanaf 30 uur voor vertrek (vanaf 24 uur voor vluchten van of naar de Verenigde Staten)
 • Voor het inchecken begint: reservering van standaardstoelen tegen bijbetaling
 • Reservering van Economy Comfort-stoelen, stoelen met extra beenruimte en voorkeursstoelen tegen bijbetaling – altijd mogelijk via KLM.com

Silver-deelnemers:

Op de meeste KLM-vluchten kunt u kosteloos standaardstoelen reserveren. Bovendien krijgt u 25% korting op extra comfortabele stoelen. Voor KLM-vluchten van en naar Azië (met uitzondering van India), Zuid-Amerika en het Caribisch gebied die zijn geboekt op of na 1 december 2015 en vertrekken op of na 26 januari 2016 geldt het volgende:

 • Gratis keuze uit standaardstoelen voor iedereen in uw reisgezelschap
 • 25% korting op Economy Comfort-stoelen, stoelen met extra beenruimte en voorkeursstoelen
 • Altijd mogelijk via KLM.com

Gold-deelnemers:

Op de meeste KLM-vluchten kunt u kosteloos standaardstoelen reserveren. Bovendien krijgt u 50% korting op alle extra comfortabele stoelen. Voor KLM-vluchten van en naar Azië (met uitzondering van India), Zuid-Amerika en het Caribisch gebied die zijn geboekt op of na 1 december 2015 en vertrekken op of na 26 januari 2016 geldt het volgende:

 • Gratis keuze uit standaardstoelen voor iedereen in uw reisgezelschap
 • Gratis reservering van voorkeursstoelen
 • 50% korting op Economy Comfort-stoelen en stoelen met extra beenruimte
 • Altijd mogelijk via KLM.com

Platinum- en SkyMiles Diamond-deelnemers:

Op de meeste KLM-vluchten kunt u kosteloos standaardstoelen en extra comfortabele stoelen reserveren. Voor KLM-vluchten van en naar Azië (met uitzondering van India), Zuid-Amerika en het Caribisch gebied die zijn geboekt op of na 1 december 2015 en vertrekken op of na 26 januari 2016 geldt het volgende:

 • Gratis keuze uit standaardstoelen voor iedereen in uw reisgezelschap
 • Gratis reservering van Economy Comfort-stoelen, stoelen met extra beenruimte en voorkeursstoelen
 • Altijd mogelijk via KLM.com

Fully Flexible-tickets

Met een ticket waarmee u uw reis kunt wijzigen en/of annuleren (tarieftypes Y, B of M), kunt u ook kosteloos en op ieder gewenst moment standaardstoelen selecteren. Weet u niet zeker welk tickettype u heeft geboekt? Log dan in bij Mijn Reis en ga naar 'Selecteer stoel' om te kijken of u voor deze stoel moet betalen.

Gezinnen

We willen reizen in gezinsverband zo makkelijk mogelijk maken. We weten dat u het belangrijk vindt om naast uw kinderen te zitten. Daarom doen wij ons uiterste best om goede stoelen voor uw gezinsleden te regelen.

Op de meeste KLM-vluchten kunt u kosteloos standaardstoelen reserveren. Extra comfortabele stoelen kunnen tegen bijbetaling worden gereserveerd.

Maar voor KLM-vluchten van en naar Azië (met uitzondering van India), Zuid-Amerika en het Caribisch gebied die zijn geboekt op of na 1 december 2015 en vertrekken op of na 26 januari 2016 geldt het volgende:

 • Als u met een baby op schoot reist (max. 2 jaar oud op de terugvlucht), dan kunt u tegen bijbetaling stoelen voor uzelf en alle andere personen in uw boeking reserveren. Als u zelf geen stoelen reserveert, dan wijzen wij uw gezin uiterlijk 4 dagen voor vertrek kosteloos geschikte standaardstoelen toe, waarbij we ervoor zorgen dat u bij elkaar zit.
 • Reist u met kinderen tussen de 2 en 11 jaar? Dan kunt u tot het inchecken begint tegen bijbetaling stoelen voor uw gezin reserveren. Als u zelf geen stoelen reserveert, dan wijzen wij uw gezin uiterlijk 4 dagen voor vertrek geschikte standaardstoelen toe. We proberen u bij elkaar te plaatsen en zorgen er altijd voor dat ieder kind naast een van de volwassenen in uw reisgezelschap zit. Tijdens het inchecken kunt u gratis standaardstoelen selecteren en wijzigen.
 • Als uw kind alleen reist, kiezen we kosteloos een geschikte stoel uit en houden we tijdens de vlucht een oogje in het zeil.
Reizigers met speciale behoeften

We willen uw vlucht met KLM zo comfortabel mogelijk maken. U kunt uw behoeften altijd bespreken met onze medewerkers. Bel ons op, dan helpen wij u kosteloos de beste stoel te vinden.

Lees meer over het aanvragen van speciale assistentie

Groepen van 9 of meer personen

U kunt op elk moment kosteloos standaardstoelen voor alle reizigers in uw groep reserveren tot het inchecken gesloten is.

Stoel wijzigen

Uw stoel wijzigen is net zo eenvoudig als een stoel reserveren: dit kan via Mijn Reis of tijdens het inchecken. Totdat de check-in sluit, kunt u uw stoel op ieder gewenst moment wijzigen naar een andere stoel van hetzelfde stoeltype dat u eerder heeft gereserveerd. Als u een duurdere stoel wilt reserveren of als u door ons een reguliere stoel toegewezen heeft gekregen en u deze stoel wilt wijzigen, dan hoeft u alleen het prijsverschil te betalen. Als u een Economy Comfort-stoel, een stoel met extra beenruimte of een voorkeursstoel door ons toegewezen heeft gekregen en u deze wilt wijzigen naar een andere stoel, dan dient u ongeacht het type stoel de volle prijs te betalen.

Vluchtwijzigingen

Als u een stoel heeft gereserveerd en later uw vlucht heeft gewijzigd, dan kunt u op uw nieuwe vlucht kosteloos hetzelfde type stoel selecteren.

Als wij uw vlucht wijzigen, dan doen we ons uiterste best om ervoor te zorgen dat u de stoel krijgt die u aanvankelijk heeft uitgekozen. Maar soms hebben we bijvoorbeeld met een wisseling van toestel te maken. In dat geval houden we plan B aan. Dit houdt in dat we ons uiterste best doen om u ons beste alternatief te bieden: een gelijkwaardige extra comfortabele stoel of reguliere stoel (aan het raam/gangpad/in het midden) zoals u die aanvankelijk heeft gereserveerd. Ook proberen we het reisgezelschap bij elkaar te plaatsen.

Lees de Algemene Voorwaarden voor het reserveren van standaardstoelen

Teruggave

Heeft u niet uw gewenste stoel gekregen? Onze excuses! In het zeldzame geval dat we u niet hetzelfde stoeltype met extra comfort kunnen geven, kunt u teruggave van de kosten van uw oorspronkelijke stoel aanvragen. Dit is ook mogelijk als u tegen bijbetaling een reguliere stoel heeft gereserveerd, maar door ons een andere stoel toegewezen heeft gekregen.

Lees meer en vraag teruggave aan