Boka din plats

Vi vill att alla resenärer ska få sitta där de vill. Det är därför som du själv kan boka din favoritplats på alla KLM-flygningar. Vi föreslår till och med de bästa platserna för resenärer med särskilda önskemål, såsom familjer. Så här bokar du din plats på din KLM-flygning.

Hur väljer jag min plats?

På KLM.com. Det är lätt som en plätt. Du kan boka platser på platsöversikten när du bokar din KLM-flygning, efteråt på Min Resa eller under incheckningen. Välj bara din plats på KLM-flygningen och följ instruktionerna för att slutföra din platsbokning.

Har du bokat en KLM-flygning?

Boka din plats nu

Kostnader och rabatter

För de flesta KLM-flygningar kan du välja och ändra ordinarie platser kostnadsfritt – på KLM.com eller i KLM-appen – när som helst. Economy Comfort-platser, platser med extra benutrymme och föredragna platser kan bokas mot en avgift. Läs mer om att välja mer komfort.

Men, för KLM-flygningar till och från Asien (förutom Indien), Sydamerika och Karibien som är bokade på eller efter den 1 december 2015 med avresa på eller efter den 26 januari 2016:

 • Det kostar 20 EUR (enkelresa) att välja en ordinarie plats innan incheckningen börjar.
 • Det är kostnadsfritt att välja ordinarie platser under incheckningen.
 • Economy Comfort-platser, platser med extra benutrymme och föredragna platser kan bokas mot en avgift på dessa KLM-flygningar. Läs mer om att välja mer komfort

Om platsvalet är kostnadsfritt eller mot en extra avgift beror på ett antal olika faktorer, t.ex. platstyp, din biljettyp, resklass och om du reser som en familj eller inte – bara för att nämna några. Se nedan för undantag och rabatter.

Business Class-resenärer

Platsval i Business Class är alltid kostnadsfritt.

Flying Blue-medlemmar

Medlemmar i Flying Blue och SkyMiles kan åtnjuta olika fördelar och rabatter beroende på medlemsnivå:

Ivory-medlemmar:

För många KLM-flygningar kan du välja ordinarie platser kostnadsfritt och boka extra bekväma platser mot en avgift. För KLM-flygningar till och från Asien (förutom Indien), Sydamerika och Karibien som är bokade på eller efter den 1 december 2015 med avresa på eller efter den 26 januari 2016:

 • Kostnadsfritt val av ordinarie platser under incheckningen: från 30 timmar före avresa (24 timmar för flyg till och från USA)
 • Innan incheckningen börjar: bokning av ordinarie platser mot en avgift
 • Bokning av Economy Comfort-platser, platser med extra benutrymme och föredragna platser mot en avgift: när som helst på KLM.com

Silver-medlemmar:

För många KLM-flygningar kan du välja ordinarie platser kostnadsfritt och du får 25 % rabatt på extra bekväma platser. För KLM-flygningar till och från Asien (förutom Indien), Sydamerika och Karibien som är bokade på eller efter den 1 december 2015 med avresa på eller efter den 26 januari 2016:

 • Kostnadsfritt val av ordinarie platser för alla i din resegrupp
 • 25 % rabatt på Economy Comfort-platser, platser med extra benutrymme och föredragna platser
 • När som helst på KLM.com

Gold-medlemmar:

För många KLM-flygningar kan du välja ordinarie platser kostnadsfritt och du får 50 % rabatt på alla extra bekväma platser. För KLM-flygningar till och från Asien (förutom Indien), Sydamerika och Karibien som är bokade på eller efter den 1 december 2015 med avresa på eller efter den 26 januari 2016:

 • Kostnadsfritt val av ordinarie platser för alla i din resegrupp
 • Kostnadsfri bokning av föredragna platser
 • 50 % rabatt på Economy Comfort-platser och platser med extra benutrymme
 • När som helst på KLM.com

Platinum- och SkyMiles Diamond-medlemmar:

För många KLM-flygningar kan du välja ordinarie platser och extra bekväma platser kostnadsfritt. För KLM-flygningar till och från Asien (förutom Indien), Sydamerika och Karibien som är bokade på eller efter den 1 december 2015 med avresa på eller efter den 26 januari 2016:

 • Kostnadsfritt val av ordinarie platser för alla i din resegrupp
 • Kostnadsfri bokning av Economy Comfort-platser, platser med extra benutrymme och föredragna platser
 • När som helst på KLM.com
Fullt flexibla biljetter

Med en biljett som ger dig rätt att ändra och/eller avboka din resa (biljettyp Y, B eller M) kan du även välja ordinarie platser kostnadsfritt när som helst. Om du inte är säker på vilken biljettyp du har bokat kan du logga in på Min Resa och gå till ”Välj plats” för att se om det tillkommer en avgift.

Familjer

Vi strävar efter att göra familjeresandet så enkelt som möjligt. Eftersom vi vet att det är viktigt att sitta tillsammans med barnen, gör vi vårt bästa för att förse er familj med bra platser.

För många KLM-flygningar kan du välja ordinarie platser kostnadsfritt och extra bekväma platser mot en avgift.

Men, för KLM-flygningar till och från Asien (förutom Indien), Sydamerika och Karibien som är bokade på eller efter den 1 december 2015 med avresa på eller efter den 26 januari 2016:

 • Om du reser med ett spädbarn i knät (max 2 år på returresan) kan du boka platser till dig själv och de andra i din bokning mot en avgift. Om du inte bokar platser själv kommer vi att tilldela lämpliga ordinarie platser till din familj, alla tillsammans, senast fyra dagar före avresan helt kostnadsfritt.
 • Om du reser med barn (mellan 2 och 11 år) kan du boka platser till din familj mot en avgift fram tills incheckn ingen börjar. Om du inte bokar platser kommer vi att tilldela lämpliga ordinarie platser till din familj senast fyra dagar före avresan. Vi kommer att försöka ordna så att ni sitter tillsammans och alltid garantera att varje barn sitter bredvid en vuxen i din grupp. Det kostar inget att välja och ändra ordinarie platser under incheckningen.
 • Om ditt barn reser ensam kommer vi att välja en lämplig plats helt kostnadsfritt och se efter barnet under hela resan.
Resenärer med särskilda behov

Vi vill att du ska ha det så bekvämt som möjligt på din KLM-flygning. Vår personal diskuterar gärna dina behov tillsammans med dig, så ring oss så hjälper vi dig att hitta den bästa platsen helt kostnadsfritt.

Läs mer om att begära särskild assistans

Grupper om 9 resenärer eller fler

Du kan välja ordinarie platser kostnadsfritt för alla i din grupp när som helst fram tills incheckningen stänger.

Ändra platser

Det är lika lätt att ändra din plats som att boka den – på Min Resa eller under incheckningen. Du kan byta till samma typ av plats som du bokade, när som helst fram tills incheckningen stänger. Om du väljer att boka en plats med ett högre pris, eller om du tilldelades en ordinarie plats av oss som du vill byta, då behöver du bara betala prisskillnaden. Om du tilldelades en Economy Comfort-plats, en plats med extra benutrymme eller en föredragen plats av oss, och du vill byta till en annan plats, då måste du betala fullpris oavsett platstyp.

Flygändringar

Om du bokade en plats och senare ändrade ditt flyg, då kan du välja samma platstyp kostnadsfritt på ditt nya flyg.

Om vi ändrar ditt flyg kommer vi att göra allt vi kan för att se till att du får den plats som du ursprungligen valde. Ibland sker dock ett flygplansbyte. Då går vi över till plan B. Det betyder att vi kommer att göra vårt yttersta för att erbjuda dig vårt bästa alternativ; en likvärdig extra bekväm platstyp eller ordinarie plats (fönster/gång/mitt) som du ursprungligen bokade. Vi kommer även försöka se till att gruppresenärer får sitta tillsammans.

Läs Villkoren och Bestämmelserna för att boka ordinarie platser

Återbetalningar

Vi beklagar om du inte kunde sitta där du ville! I de sällsynta fall då vi inte kan ge dig samma platstyp med extra komfort, kan du begära en återbetalning av kostnaderna för din ursprungliga plats. Det kan du även göra om du bokade en ordinarie plats mot en avgift men blev tilldelad en annan plats av oss.

Läs mer och ansök om en återbetalning