Genom att besöka KLM.com accepterar du användandet av cookies. Läs mer om cookies.

Resande (med) barn

Vi tycker om att se till att våra yngre passagerare och deras föräldrar är nöjda. Om du har ett barn som är mellan 5 och 14 år som reser ensam måste du boka vår Unaccompanied Minor-tjänst.

Resa med barn

Barn som är 14 år eller yngre måste alltid resa i sällskap med en person som är 18 år eller äldre och som bär ansvaret för barnet under resan. Dessutom måste barnet och dess förälder eller målsman resa tillsammans på samma flyg och i samma klass, om inte Unaccompanied Minor-tjänsten har bokats.

Barn som är EU-medborgare (0-15 år) som reser från, till eller genom länder i Europeiska Unionen kan resa med ett eget pass eller sin förälders pass om barnet är registrerat i det. Om barnet reser med sin förälders eller målsmans handlingar är det viktigt att de har samma nationalitet. Denna regel gäller inte för medborgare i Bulgarien, Kroatien, Cypern, Rumänien och Schengen-medlemsstater.

Vid resor till eller från Thailand måste barn som är 16 år och yngre som reser ensamma eller med endast en förälder ta med sig ett exemplar av sitt födelsebevis, och ett intyg om att barnet har tillåtelse att resa från den/de förälder/föräldrar som inte medföljer.

För resor till och från Sydafrika från och med 1 juni 2015 måste alla barn ta med sig olika handlingar – oavsett om de reser med båda föräldrarna, med en förälder, med en medföljande vuxen eller ensamma. Läs mer om de nya reglerna för resor till/från Sydafrika

Vissa länder kräver ytterligare handlingar för resande barn.

Kontrollera vilka resehandlingar ditt barn behöver

Ensamresande barn

Child with adult
 • Barn upp till 4 år får endast resa i sällskap som ovan.

 • Barn mellan 5 och 14 års ålder får resa ensamma om vår Unaccompanied Minor-tjänst har bokats. Tjänsten är obligatorisk för ensamresande barn i denna åldersgrupp. Du kan boka denna tjänst via KLMs telefonbokning.

 • Barn mellan 15 och 17 års ålder får endast resa ensamma på KLM- och AIR FRANCE-flygningar. Men om du vill kan du boka Unaccompanied Minor-tjänsten för ditt barn i denna åldersgrupp.


Alla barn som reser ensamma till eller från Curaçao (inklusive barn mellan 16 och 18 år för vilka Unaccompanied Minor-tjänsten inte har bokats) måste medföra ett skriftligt intyg på att barnet har tillåtelse att resa, som undertecknats av deras förälder/föräldrar eller målsman, och en kopia på en förälders eller målsmans identitetshandling.

Andra flygbolag kan ha andra regler för ensamresande barn. Vänligen kontrollera detta hos din resebyrå eller kontakta det flygbolag som ditt barn kommer att resa med.

Läs mer om Unaccompanied Minor-tjänsten

Junior Jet Service

Små barn – och deras föräldrar – kan alltid räkna med extra uppmärksamhet och små presenter. På alla interkontinentala KLM-flygningar finns det lekpaket och olika artiklar för bebisar.

Resa med barn som är yngre än 2 år

Ett barn som är yngre än 2 år på utresan och returresan får resa i ditt knä. Alla barn som blir 2 år eller äldre före eller under returresan måste ha en egen plats bokad för både utresan och returresan.

Även om en vuxen kan resa med högst två bebisar, kan bara en bebis sitta i hans/hennes knä. Den andra bebisen måste ha en egen plats.

Barnmåltider
På interkontinentala KLM-flygningar erbjuder vi ett begränsat antal steriliserade måltider för spädbarn och småbarn upp till 2 år. Du måste inte beställa dessa måltider i förväg. Vi rekommenderar dock att du alltid tar med dig egen mat till ditt barn. Restriktioner gällande att ta med vätskor ombord gäller inte för barnmat.

Läs mer om våra specialmåltider

Babyliftar
Babyliftar kan bokas för bebisar på interkontinentala flygningar via Min Resa eller genom att ringa KLMs telefonbokning. De lämpar sig för barn som inte är längre än 65 cm och väger max 10 kg på avresedagen. Även om vi kommer att göra vårt allra bästa, kan vi inte alltid garantera att det finns tillgång till en babylift när du går ombord på flygplanet.

Bagage, barnvagnar och barnstolar

Bagage

Barn som reser i egen (bokad) plats får ta med sig samma mängd handbagage och incheckat bagage som en vuxen.

Till ett barn som är yngre än två år och ska resa i ditt knä får du ta med:

 • 1 handbagage med barnvårdsartiklar som väger max 12 kg (26 lbs) och som inte är större än 55 x 35 x 25 cm (22 x 14 x 10 tum).
 • 1 incheckat bagage på max 10 kg (22 lbs). Om ditt barns bagage bärs i ett av föräldrarnas incheckade bagage, får det bagaget inte väga mer än 23 kg (50,5 lbs) per kolli.


Sittvagn
Till varje barn får du alltid ta med 1 liten hopfällbar sittvagn/barnvagn helt kostnadsfritt.

Om vagnen inte får plats under stolen eller i bagageutrymmet ovanför din plats kan den checkas in utan extra kostnad.

Sittvagnen/barnvagnen får ha ett skyddande överdrag, men det får inte packas ner några andra saker i överdraget.

Bil-/barnstolar
Till varje barn får du alltid ta med 1 bil-/barnstol helt kostnadsfritt. Om du har bokat en plats till ditt barn, rekommenderar vi att du tar med dig din egen bil-/barnstol ombord:

 • Bil-/barnstolen måste få plats mellan flygstolens armstöd som är 42 cm (16,5 tum) brett.
 • Ditt barn och din barnstol måste kunna spännas fast i enlighet med stoltillverkarens anvisningar.
 • Du får bara använda barnstolar som är hela och som är godkända för flygtransport och som har rätt märkning.
 • Om du vill använda en bil-/barnstol måste den bokas i förväg. Kontakta KLMs telefonbokning eller ditt lokala KLM-biljettkontor.


Du kan även välja att checka in bil-/barnstolen kostnadsfritt, i sådant fall gäller inte de ovanstående reglerna.

CARES-bälte (Child Aviation Restraint System)
Om du har bokat en egen plats till ditt barn kan du även ta med ett Child Aviation Restraint System-bälte för användning ombord:

 • Ditt barn och CARES-bältet måste kunna spännas fast i enlighet med tillverkarens anvisningar.
 • Du får bara använda ett CARES-bälte som är helt och som är godkänt för flygtransport och som har rätt märkning.
 • Om du vill använda ett CARES-bälte måste det bokas i förväg. Kontakta KLMs telefonbokning eller ditt lokala KLM-biljettkontor. KLM-biljettkontor eller ditt lokala .


Vissa av våra flygbolagspartner har andra bagageregler. Kontakta din resebyrå eller det aktuella flygbolaget för mer information.

Travelling with children

Vanliga frågor

Tillbaka till början
 • www.airfrance.com
 • www.skyteam.com