Home - logo KLM Royal Dutch Airlines Home - logo Skyteam
Corporate (Sitename image)
netherlandsNederlands | unitedkingdomEnglish
KLM kent verschillende soorten samenwerkingsverbanden.

KLM maakt deel uit van de luchtvaartalliantie SkyTeam.

KLM heeft met een aantal maatschappijen code-share overeenkomsten. Dit betekent dat KLM verbindingen aanbiedt onder een KLM-vluchtnummer maar dat deze vluchten door de code-share partner worden uitgevoerd. Daarmee biedt KLM een wereldwijd netwerk aan.

Daarnaast heeft KLM met Air France, Delta en Alitalia een joint-venture op de Noord-Atlantische route.

Voordat KLM in 2004 met Air France fuseerde, had zij al een joint-venture overeenkomst met Northwest Airlines.

In 1989 verwierf KLM een belang van 19,3% in Northwest Airlines. In 1991 startten de beide maatschappijen code-sharevluchten op de Noord-Atlantische route. Dankzij het ‘open sky’- verdrag dat Nederland en de Verenigde Staten in 1992 sloten en de anti-trust immuniteit die in 1993 aan KLM en Northwest werd verleend, konden de maatschappijen verder operationele invulling geven aan een joint-venture. In 1997 werd de joint-venture overeenkomst getekend.

Een jaar later integreerden KLM en Northwest hun verkoopactiviteiten, waarbij Northwest verantwoordelijk werd voor de verkoop in Noord-Amerika en KLM in Europa. In 2009 fuseerden Nothwest Airlines en Delta Airlines en verdween het merk Nothwest. Delta is nu een belangrijke partner in de joint-venture met AIR FRANCE KLM.

 
Publicatie datum : 9 Juni 2015