Home - logo KLM Royal Dutch Airlines Home - logo Skyteam
Corporate (Sitename image)
netherlandsNederlands | unitedkingdomEnglish
 

Belangrijke mijlpalen:

 • 29 september 1997: Northwest en KLM schrijven luchtvaartgeschiedenis door de ondertekening van een 10-jarige joint venture (JV) overeenkomst – de eerste in haar soort.
 • 22 maart 2007: De EU en de VS ondertekenen de Open Skies-overeenkomst.
 • 17 oktober 2007: Air France en Delta Air Lines bereiken overeenstemming over de oprichting van een JV voor nauwe samenwerking met ingang van 1 april 2008 op alle hub-to-hub-routes over de Atlantische Oceaan, inclusief vluchten van/naar Londen Heathrow.
 • 20 mei 2009: Delta, Air France en KLM kondigen een nieuwe langlopende JV aan, waarbij de partners hun vluchten coördineren en inkomsten en kosten van hun transatlantische routenetwerk delen. Dankzij deze overeenkomst kunnen de drie aangesloten luchtvaartmaatschappijen hun klanten meer vluchtopties en frequenties op de belangrijkste transatlantische routes bieden.
 • 5 Juli 2010: Alitalia sluit zich aan bij de joint venture.

 

 

De feiten:

 • De JV vertegenwoordigt ongeveer 24% van de totale transatlantische capaciteit van de luchtvaartsector.
 • In geografische termen heeft de overeenkomst betrekking op routes tussen Canada, de Verenigde Staten, Mexico en Europa, alsmede routes tussen Amsterdam en India en Noord-Amerika en Tahiti.
 • Het JV-netwerk is gestructureerd rond een aantal hubs – Amsterdam-SPL, Atlanta-ATL, Detroit-DTW, Minneapolis-MSP, New York-JFK, Parijs-CDG en Rome-Fiumichino.
 • Op grond van de antitrustvrijstelling, verleend door de Amerikaanse en Europese regeringen, is het de partners van de joint venture toegestaan nauw samen te werken bij de coördinatie van bestemmingen en dienstregelingen die door hun transatlantisch netwerk worden aangeboden.

 

 

Voordelen voor de klanten:

 • Meer keuze, meer frequenties en gunstiger dienstregelingen bij meer dan 260 vluchten die dagelijks worden uitgevoerd.
 • Eenvoudiger toegang tot bijna 300 bestemmingen in Noord-Amerika en meer dan 220 bestemmingen in Europa, Azië en Latijns-Amerika.
 • Concurrerende tarieven.
 • Geharmoniseerde, geïntegreerde en onderling uitbestede diensten, zowel op de grond als aan boord.
 •  

 

De partners van de joint venture:

KLM: De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën (KLM) werd op 7 oktober 1919 opgericht. Het is nu de oudste, nog onder dezelfde naam opererende luchtvaartmaatschappij ter wereld.

Air France: Na de overname van de activa van Aéropostale ging Air France – waarin ook Air Orient, Air Union, de Société Générale de Transport Aérien en C.I.D.N.A. werden gehergroepeerd - op 7 oktober 1933 officieel van start op Paris-Le Bourget Airport.

AIR FRANCE - KLM: Op 5 mei 2004 bundelden KLM  en Air France hun krachten om een nieuwe entiteit te vormen, de leidende groep van Europa: AIR FRANCE KLM groep, onder het motto één groep, twee luchtvaartmaatschappijen, drie kernactiviteiten.

Delta Air Lines: De geschiedenis van Delta begint in 1924, toen Huff Daland Dusters werd opgericht als 's werelds eerste organisatie voor gewasbesproeiing vanuit de lucht. In 1928 werd de onderneming omgevormd tot Delta Air Service. Op 17 juni 1929 begon Delta met de eerste passagiersvluchten op de route van Dallas, Texas, naar Jackson, Mississippi, via Shreveport en Monroe, Louisana.

Fusie Delta-Northwest: Op 29 oktober 2008 fuseerden Delta en Northwest Airlines tot Delta, waarmee de grootste luchtvaartmaatschappij van de VS tot stand kwam.

Alitalia: Alitalia werd opgericht op 16 september 1946. De eerste vlucht vond plaats tussen Turijn en Rome. De eerste internationale vlucht vond in 1948 plaats tussen Milaan en diverse steden in Zuid-Amerika. In de jaren negentig vervoerde Alitalia bijna 25 miljoen passagiers per jaar. Na het afblazen van de fusie met KLM in 2000 ging Alitalia alleen door. Een overname door AIR FRANCE KLM ging in 2008 niet door, voornamelijk vanwege de eisen die vakbonden stelden.

Op 22 augustus 2008 werd het consortium Comapagnia Aerea Italiana (CAI) opgericht. Dit consortium nam eind 2008 het inmiddels in surséance van betaling verkerende Alitalia over en kocht het eveneens Italiaanse Air One. De beide maatschappijen werden samengevoegd tot het huidige Alitalia. Op 13 januari 2009 werden de vluchten hervat. AIR FRANCE KLM heeft een aandeel van 25 procent in het nieuwe Alitalia.

 
Publicatie datum : 9 Juni 2015