Home - logo KLM Royal Dutch Airlines Home - logo Skyteam
Corporate (Sitename image)
netherlandsNederlands | unitedkingdomEnglish
Korte biografie

René M. de Groot (1969)

de Groot

Managing Director en Chief Operating Officer

René de Groot begon zijn carrière bij KLM in 1990 als verkeersvlieger. Zijn laatste functie als piloot was in 2012, als gezagvoerder op de Airbus A330. In 1999 werd hij bestuurslid van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) en van 2005 tot 2009 was hij president van diezelfde vereniging. De Groot was in 2010/2011 vice-president van de International Federation of Air Line Pilots’ Associations (IFALPA). In 2012 maakte hij de overstap naar een managementfunctie bij Engineering & Maintenance, waar hij vervolgens Senior Vice President van Operations werd, alvorens in 2015 toe te treden tot de statutaire directie als Chief Operating Officer. Daarnaast is De Groot de Accountable Manager van KLM.

Binnen het kader van de gezamenlijke verantwoordelijkheden van de statutaire directie, is de COO verantwoordelijk voor de operatie van de Passage Business van KLM, met 32 miljoen passagiers per jaar, 730 vluchten per dag naar 164 bestemmingen en 30.000 medewerkers. De Groot is lid van het Executive Committee van de AIR FRANCE KLM Groep en bestuurslid van de Advisory Council for Aviation Research and Innovation in Europe (ACARE).

Als Accountable Manager van KLM is De Groot verantwoordelijk jegens de Nederlandse civiele luchtvaartautoriteit (nu onderdeel van de IVW) voor operationele veiligheid en naleving van wet- en regelgeving. Tevens heeft hij in deze functie de eindverantwoordelijkheid voor het Air Operator Certificate (AOC). Ook is hij in deze rol verantwoordelijk voor het algehele Integrated Safety Management System (ISMS).

De Groot behaalde zijn vliegbrevet aan de Rijksluchtvaartschool. Daarnaast heeft hij verschillende managementopleidingen op het gebied van luchtvaartveiligheid aan de Baines Simmons Academy en een Executive programma aan de Darden Business School (Verenigde Staten) gevolgd.

 
Publicatie datum : 28 November 2017