Home - logo KLM Royal Dutch Airlines Home - logo Skyteam
Corporate (Sitename image)
netherlandsNederlands | unitedkingdomEnglish
KLM spreekbeurtinformatie
Animal Transport

Dierenvervoer is onderdeel van het vrachtvervoer (Air France KLM Cargo) en een specialiteit van KLM. KLM was de eerste luchtvaartmaatschappij die levende dieren vervoerde. Dat gebeurde in 1924, toen een stier onder de naam Nico per vliegtuig van Rotterdam naar Parijs vloog. KLM staat bekend als een van de beste en grootste dierenvervoerders ter wereld. Dierentuindieren, vee, paarden, siervissen, honden en katten, de ‘gekste' beesten gaan mee aan boord. De dieren gaan meestal mee in het vrachtruim van gecombineerde passagiers-vrachtvliegtuigen en soms met een apart vrachtvliegtuig. Ze zijn verzekerd van een optimale begeleiding door gespecialiseerde dierenstewards. Op Schiphol is er zelfs een dierenhotel voor hen beschikbaar.

 

 

Dierentuindieren en vee

Dierentuindieren zijn al tientallen jaren kind aan huis bij KLM. Per jaar vervoert Air France KLM Cargo wereldwijd honderden neushoorns, tijgers, apen en giraffes. De dieren komen bijvoorbeeld uit een Nederlandse dierentuin en gaan op transport naar een dierentuin in Japan waar ze een nieuw thuis vinden. Vóór de vlucht brengen dierenverzorgers alles in gereedheid om de dieren comfortabel te laten reizen en fit op de plaats van bestemming te laten aankomen. Grotere dierentuindieren zoals neushoorns krijgen aan boord ‘persoonlijke' begeleiding van één of meer verzorgers. KLM vervoert daarnaast het hele jaar door allerlei soorten vee. Zoals varkens, geiten en kuikens die door boeren in het buitenland zijn gekocht. 

 

 

Paarden

Animal Transport 2

Air France KLM Cargo vervoert wereldwijd jaarlijks duizenden paarden. Het gaat bijvoorbeeld om paarden die in Nederland zijn gekocht en naar hun nieuwe eigenaar in Amerika verhuizen of die in het buitenland aan wedstrijden meedoen. Voor ze aan boord gaan, worden de paarden in een speciaal ontwikkelde paardenstal geladen. De stal heeft antislipvloeren en alle scherpe randen en voorwerpen zijn afgeschermd. De paarden staan tijdens de reis stevig en kunnen zich niet bezeren. Bovendien biedt de stal dierenverzorgers de gelegenheid hen goed te verzorgen. Met speciale laadkleppen worden de paarden gemakkelijk in- en uitgeladen. Paarden gaan nooit alleen op stap. Bij elk zending gaat er minimaal één dierenverzorger van Air France-KLM Cargo mee. Daarnaast is er begeleiding van bekenden van de paarden, zoals de eigenaar, een ruiter, een verzorger of een dierenarts.

 

 

Siervissen

Jaarlijks gaan er met KLM honderdduizenden tropische siervissen mee. Het loopt uiteen van kleine siervisjes voor in het aquarium tot grotere vissen voor in de tuinvijver. Hun verpakking bestaat uit stevige plastic zakken met voldoende water en zuurstof, vergelijkbaar met de ingepakte goudvis die je meekrijgt uit een dierenwinkel. De plastic zakken worden vervoerd in piepschuim dozen zodat ze tijdens de reis geen schade oplopen en de vissen fit aankomen op de plaats van bestemming.  

 

 

Honden en katten

KLM vervoert wereldwijd ruim tienduizend honden en katten per jaar. De meeste gaan met hun baasjes op vakantie of verhuizen met hen mee naar het buitenland. Het vervoer van de huisdieren vindt plaats in een speciaal ontwikkelde ‘sky kennel'. Dat zijn tijdelijke hokken van plastic,met stevige deurtjes. De honden en katten worden in het vliegtuig in een aparte ruimte vervoerd. De bemanning controleert via de computer de temperatuur in deze ruimte en kan er zo voor zorgen dat het er niet te warm of te koud is.

 
Publicatie datum : 14 Juni 2013