klmlogo Skyteam
Corporate (Sitename image)
netherlandsNederlands | unitedkingdomEnglish
KLM spreekbeurtinformatie
KLM Crew 1

Samen met de grondstewards en grondstewardessen, die op de luchthaven werken, vormen de piloten, stewards en stewardessen het ‘gezicht’ van KLM. Aan boord van een vliegtuig zijn het deze bemanningsleden die ervoor zorgen dat de vlucht soepel en veilig verloopt.

Een bemanning bestaat uit piloten, die het vliegtuig besturen, en de stewards en stewardessen, die voor de passagiers zorgen. De piloten bevinden zich in de cockpit, de rest van de bemanning werkt in de cabine bij de passagiers.
Wie precies wat doet aan boord van een vliegtuig, kun je zien aan het uniform. De stewardessen hebben felblauwe uniformen en de stewards donkerblauwe, zonder pet. De piloten, mannen en vrouwen, dragen donkerblauwe uniformen.

 

Piloot

KLM Crew 2

KLM telt bijna 2.900 piloten, bij KLM vliegers genoemd. Dat is best veel, maar toch nog maar een klein deel van alle jongens en meisjes die er van dromen om piloot te worden. Dat niet iedereen piloot kan worden, is onder meer een gevolg van de strenge selectie en hoge opleidingseisen. De vereiste vooropleiding is minimaal havo (met wis- en natuurkunde en Engels). Ook moet je gezondheid goed zijn. Voor je de kans hebt aan een pilotenopleiding te beginnen, moet je een strenge keuring en diverse testen met succes hebben doorstaan.

De meeste KLM-vliegers krijgen hun (tweejarige) opleiding aan de KLM Luchtvaartschool op de luchthaven Eelde. Wie voor de opleiding slaagt, ontvangt een vliegbrevet, een soort rijbewijs maar dan voor het besturen van vliegtuigen. Bij KLM krijg je daarna een vervolgopleiding voor het type vliegtuig waarmee je gaat vliegen.

Meestal begin je in de kleinere vliegtuigen als copiloot; tweede vlieger. Meestal bestaat de bemanning in de cockpit uit twee vliegers, op zeer lange vluchten zijn het er drie, afhankelijk van het type vliegtuig. Na enkele jaren stap je over op een groter type, ook als tweede vlieger. Weer later word je gezagvoerder op een kleiner type. En ten slotte kun je gezagvoerder worden op een groot vliegtuig, zoals de Boeing 787-Dreamliner. Iedere keer als je op een ander type vliegtuig gaat vliegen, moet je daarvoor een aanvullende cursus volgen. Verder test KLM regelmatig je kennis van het vliegtuig en je vliegkwaliteiten; dat laatste gebeurt in een vluchtnabootser (simulator). Daarnaast word je geregeld medisch gekeurd.

 

Steward en stewardess

KLM Crew 3
Het cabinepersoneel zorgt aan boord voor twee zaken; de veiligheid en de service. Stewards en stewardessen zijn goed getraind in wat ze moeten doen bij een noodgeval, want veiligheid is natuurlijk het allerbelangrijkste aan boord. Maar service verlenen is ook belangrijk. Dat betekent dat stewards en stewardessen er alles aan doen om het de passagiers zoveel mogelijk naar de zin te maken. Dat vindt KLM erg belangrijk. Dat geldt evengoed voor een korte vlucht naar Londen als voor een reis van meer dan twaalf uur naar Singapore.
Maar voor meisjes en jongens is hét motief om stewardess of steward te worden vaak iets heel anders: “Ik wil de hele wereld zien!”
Om steward(ess) te kunnen worden, moet je minimaal een havo- of een mavodiploma hebben, Je moet in ieder geval examen Engels hebben gedaan en een redelijke kennis hebben van het Duits, Frans of Spaans. Verder moet je minimaal 21 jaar oud zijn en een lengte hebben tussen de 158 en 190 cm. Wie te klein is, kan in de pantry (boordkeuken) namelijk nergens bij. Ben je te groot, dan stoot je al gauw je hoofd in het gangpad van de cabine, zeker bij kleinere types vliegtuigen. Het hardnekkige beeld dat je alleen als stewardess wordt aangenomen als je heel mooi bent, is onjuist. Maar je moet er wel goed verzorgd uitzien. Heel belangrijk is dat je vriendelijk en hulpvaardig bent.


Wanneer je aan alle eisen voldoet, kom je in aanmerking voor een opleiding tot steward(ess). Tenminste, als KLM op dat moment cabinepersoneel nodig heeft. De opleiding duurt ongeveer vier weken. Je leert veel over service verlenen, verschillende culturen, eerste hulp en vliegveiligheid. Vliegveiligheidstraining is erg belangrijk, je leert bijvoorbeeld hoe je een vliegtuigdeur opent en weer dicht doet, en hoe je een veiligheidsdemonstratie geeft. En hoe je in het geval van een calamiteit moet handelen. Vliegveiligheid staat bij KLM voorop.
 
Als je aan boord leiding wilt geven aan stewards en stewardessen, bestaat de mogelijkheid om je op te werken tot purser en later senior purser. Je moet daarvoor eerst een aantal jaren ervaring hebben en bovendien nog aanvullende examens afleggen. KLM heeft ruim 9.700 stewardessen en stewards in dienst.

 
Publicatie datum : 05 September 2018