Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Een kerk vol kunst

Op een bescheiden pleintje met wat lage bomen staat de 800 jaar oude kathedraal van Linköping. Het gebedshuis is dankzij zijn 107 meter hoge toren vanuit de hele stad te zien. Bijzonder aan deze kerk is dat er, naast de liefde voor het goddelijke, ook ruimte is voor kunst. Zo is er in de kerk een drieluik te zien van de Nederlandse 16de-eeuwse schilder Maarten van Heemskerck.

De kathedraal van Linköping is de indrukwekkendste middeleeuwse kerk van Zweden. Op de plaats waar de kerk nu staat, werd in de 11de eeuw een houten kerk gebouwd, die later plaats moest maken voor een stenen exemplaar. De bouw van de huidige kerk begon in 1230 en werd in 1520 afgerond. Het klokkenspel en de westelijke buitenkant werden toegevoegd in 1885. Het dak is meermalen gerestaureerd, voor het laatst in 1967. Het is van koper, maar heeft door corrosie een groene kleur gekregen.

De gotische entree van de kathedraal
De gotische entree van de kathedraal

Linköping

Een Levensboom in de kerk

Na binnenkomst in de hoge, redelijk sobere kerk, valt het kunstwerk aan de linkerkant meteen op. De tengere ‘Levensboom’ is gemaakt van zilver, goud en glas en is ontworpen door Carl-Gustav Jansson, Jan Ostwald en Torbjorn Vogt. Vooral ’s avonds is het de moeite waard, dan reflecteren de kaarsjes die voor de boom branden in de 150 blaadjes en verschillende soorten fruit – referenties aan verschillende innerlijke waarden.
In 2010 heeft glas-in-lood-kunstenaar Brian Clarke in de buurt bij het altaar de kerk verder verfraaid met felgekleurde nieuwe ramen. Wanneer het licht erop schijnt, verschijnt een vlakkenspel met alle kleuren van de regenboog op de kerkwanden. De kunstenaar is ervan overtuigd dat zijn glas-in-lood  de humane kant van de kerkbezoekers aanwakkert. Clarke is niet de eerste de beste kunstenaar. Zijn glas-in-lood wordt overal ter wereld geëxposeerd. Hij mag Mick Jagger en Paul McCartney tot zijn vrienden rekenen.

De Levensboom in de kathedraal van Linköping
Het glas-in-lood van kunstenaar Brian Clarke

Nederlandse kunst in de kerk

In de kerk is een drieluik te zien van de Nederlandse Maarten van Heemskerck (1498-1574). Van Heemskerck schilderde vooral portretten en religieuze afbeeldingen. Hij was een tijd werkzaam in het Haarlemse atelier van de vermaarde schilder Jan van Scorel. Na zijn opleiding bij deze kunstenaar besloot Van Heemskerck naar Italië te gaan, waar hij tussen 1532 en 1536 verbleef. Die periode beïnvloedde zijn stijl, maar hij vergat nooit zijn Hollandse roots. Het Alkmaarse drieluik heeft 40 jaar lang in een Hollandse kerk gehangen tot de Zweedse koning Johan III het aankocht voor de kathedraal. Het is 5,70 meter hoog en als de luiken openstaan 8 meter breed.

Drieluik van de 16-de eeuwse schilder Maarten van Heemskerck.