Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Het authentieke Bahrein: Muharraq

In Muharraq, de vroegere hoofdstad van Bahrein, heerst een duizend-en-één-nacht-sfeer. Slenter in dit authentieke stukje Bahrein door de smalle steegjes: u ontdekt er een eeuwenoud koninklijk paleis en een stokoud moskeetje met een lemen minaret. Hier hebben de traditionele huizen prachtige gedecoreerde deuren en verkoelende windtorens. Loop binnen bij nostalgische snoepwinkeltjes en theehuizen waar Bahreini’s in traditionele dishdasha-gewaden ontspannen met een waterpijp.

Bahrein is een steenrijk en strategisch gelegen zakencentrum. Voordat er olie werd gevonden, was het een vredig en solitair eilandstaatje. Vrome Arabieren leefden er van parelduiken, handwerk en de visvangst. Wie vanuit de moderne hoofdstad Manama de brug oversteekt, stapt op het eilandje Muharraq een eeuw terug in de tijd. Veel traditionele Arabische huizen zijn in de afgelopen decennia gerestaureerd en omgetoverd tot musea, culturele centra en boetiekhotels. Drie hoogtepunten van Muharraq op een rij.

Oud en nieuw in Bahrain
Oud en nieuw in Bahrain

Bahrein

Beit Sheikh Isa Bin Ali

Het koninklijk paleis

Een van de mooiste toonbeelden van traditionele islamitische architectuur is het paleis van sjeik Isa Bin Ali al-Khalifa. Vanaf 1869 was de sjeik zes decennia lang de koning van Bahrein. Terwijl de meeste huizen dicht op elkaar staan en van bescheiden formaat zijn, beslaat dit paleis een heel woonblok. Het paleis heeft vier binnenplaatsen – voor de koning zelf, zijn vrouwen, ondergeschikten en gasten – omgeven door deuren met verfijnd houtsnijwerk. De geometrische figuren in de ramen laten een prachtig gefilterd licht door.

Antieke snoepwinkel

In en om de soek wemelt het van de winkeltjes die handelen in ‘halwa’, traditioneel Bahreinse zoetigheid gemaakt van noten, saffraan of kardemom en maizena. De winkel van Hussain Moh'd Showaiter is anderhalve eeuw oud: het is een levend museum met een mahoniehouten toonbank en vitrines onder een hemelsblauw plafond en sierlijke art-decolampjes. Hier wordt de halwa, een soort kruising van Turkse baklava en stroperige jam, zo uit de grote pruttelende pan geschept om warm te worden opgesnoept bij een kopje sterke koffie.

De snoepwinkel van Hussain Moh’d Showaiter
Dhows in de vissershaven

De dhowbouwers

Tegen de achtergrond van de glinsterende glazen tweelingtorens van het World Trade Center liggen lange rijen dhows klaar om uit te varen. De traditionele Arabische vrachtschepen met een golvende romp, enorme zeilen en een lange boegspriet worden tegenwoordig nauwelijks nog gebruikt voor het parelduiken of de visserij, maar wel voor het vervoeren van passagiers. Op de scheepswerf in de vissershaven van Muharraq worden ze nog altijd gebouwd. Het ambacht gaat over van vader op zoon; er komt geen bouwtekening aan te pas.

Foto credits

  • Beit Sheikh Isa Bin Ali: Sander Groen
  • De snoepwinkel van Hussain Moh’d Showaiter: Sander Groen
  • Dhows in de vissershaven: Sander Groen