KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Beale Street: home of the Blues

Livemuziek klinkt uit elke club, knipperende neonborden vechten om uw aandacht, en de onmiskenbare geur van barbecue waait voorbij: welkom in Beale Street, het kloppend hart van Memphis. De beroemde straat, die een rijke historie kent, is dé plek voor een muzikaal avondje uit.

In 1977 werd Beale Street officieel erkend als ‘Home of the Blues’ en aangemerkt als een locatie van historisch belang. Aan het begin van de 20ste eeuw was Beale een bruisende straat vol muziek, drank en criminaliteit. In deze sfeer ontstonden de eerste klanken van de blues. In de loop der tijd raakte de straat echter steeds meer in verval. Toch was het hier waar een jonge Elvis Presley zich in de jaren ’50 liet inspireren door legendes als B.B. King en Chuck Berry.

Beale Street
Beale Street

Memphis

Standbeeld van W.C. Handy

De Memphis Blues

De echte grondlegger van de blues is W.C Handy. Hij was het die in 1909 de eerste bluessong schreef, ‘Mr.Crump’. Het nummer, dat later de nieuwe titel ’The Memphis Blues’ kreeg, bleek uiteindelijk de basis voor de specifieke bluesstijl die in Memphis is ontstaan. Ook van zijn hand is ‘Beale Street Blues’: dit nummer heeft ervoor gezorgd dat Beale Avenue in 1916 werd omgedoopt in Beale Street. Het maakte de plek in één klap onsterfelijk.

BB King’s Blues Club

Een van de beste clubs in Beale is de BB King’s Blues Club. Riley B. King (zijn echte naam) was een veel geziene gast op Beale Street; hij werd ook wel de ‘Beale Street Blues Boy’ genoemd, wat later kortweg B.B. werd. Niet verrassend dus dat er een club naar hem is vernoemd. Elke avond treden hier diverse artiesten op, en in het weekend is er vanaf 12 uur ‘s middags al livemuziek. De club is niet groot, de sfeer heeft iets intiems. Wilt u zeker zijn van een goede plek, arriveer dan vroeg op de avond.

“B.B. King stond bekend als de ‘Beale Street Blues Boy’”

Een bar met geiten

Silky O’Sullivans staat bekend om de fantastische livemuziek, de open patio waar in de zomer optredens zijn, de gigantische Diver-cocktail en de geiten. Geiten? Ja. O’Sullivans is, naar eigen zeggen, de enige bar in Amerika met geiten als huisdieren. Silky O’Sullivans is een bar, club en restaurant in één. Hier kunt u genieten van soul food terwijl u luistert naar soul music. Probeer vooral de Po’Boys-sandwich met garnalen en bestel die Diver er ook maar bij. Als de rest van Beale Street u nog niet aan het swingen had gebracht, zal dat hier zeker gebeuren.
Silky O’Sullivans