Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Achter de hekken van Graceland

Memphis is Elvis en Elvis is Graceland. Het landgoed van The King is een begrip en een bedevaartsoort voor Elvis-fans uit de hele wereld. De jonge popster kocht het huis in 1957, vlak na zijn grote doorbraak. Een huis met een eigen landgoed was nodig om de hordes fans op afstand te houden. Graceland voldeed perfect aan die eisen.

Ten tijde van de koop stond Graceland in een grotendeels landelijke omgeving. Elvis en zijn ouders waren meteen verliefd op het statige huis met de witte pilaren en lommerrijke tuinen. Op 10 maart 1957 tekende Elvis het contract, in april betrokken hij en zijn ouders het landgoed. De beroemde hekken met muzieknoten, de ‘music gates’, had Elvis speciaal laten ontwerpen en werden nog diezelfde maand geïnstalleerd.

Elvis look-alike
Elvis look-alike

Memphis

Down in the Jungle Room

Een tour door Graceland geeft een indruk van de uitgesproken en veelal bizarre smaak van The King of Rock and Roll. Legendarisch is natuurlijk de Jungle Room, een kamer geïnspireerd op Elvis’ favoriete vakantieplek: Hawaii. Groen tapijt, exotische planten en veel dierenprints dragen allemaal bij aan het junglegevoel. Maar ook de knalgele ‘tv room’ in de kelder en de van boven tot onder met stof gedecoreerde ‘pool room’ zijn mooie voorbeelden van Elvis-flair.

De bovenverdieping van het landhuis is het best bewaarde geheim van Graceland. Hoewel Elvis vaak gasten over de vloer had, liet hij ze nooit boven: een wens die nog steeds wordt gerespecteerd door zijn dochter Lisa Marie Presley. Sinds Elvis’ dood in 1977 is zij de enige die toegang heeft tot deze illustere etage. Naar verluidt wordt alles hier nog in oorspronkelijke staat gehouden en staat zelfs Elvis’ deodorant nog op de plek waar hij deze voor het laatst gebruikte. Of en wanneer dit heiligdom ooit open gaat, weet niemand.

“Graceland is het op een na drukst bezochte huis in Amerika. Alleen het Witte Huis trekt meer bezoekers per jaar.”

Auto’s, vliegtuigen en platen

Het daadwerkelijke huis is eigenlijk verrassend klein en intiem voor een popster van het kaliber Elvis. Gelukkig zijn er op het landgoed diverse tentoonstellingen opgezet, goed voor een paar uur vermaak. Zo staan Elvis’ favoriete auto’s hier opgesteld en kunt u een kijkje nemen in zijn privévliegtuig, de Lisa Marie. ‘Sincerely Elvis’ is misschien wel de meest onthullende tentoonstelling van Graceland: hier vindt u een verzameling van persoonlijke bezittingen, zoals platencollecties en sneakers. Afhankelijk van uw liefde voor Elvis kunt u tussen de 2 en 5 uur uittrekken voor een bezoek aan Graceland.