Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Achter de schermen van Sensation

‘The World’s Leading Dance Event’, zo noemt de organisatie het zonder enige bescheidenheid. Maar bekijk de feiten en cijfers én wat blijkt: ze hebben gelijk. Sensation is het grootste en meest succesvolle dancefeest ter wereld, met elk jaar 40.000 bezoekers in Amsterdam en internationale edities in 32 landen. Zo’n mega-evenement staat er niet zomaar, daarvoor moeten bergen worden bewogen.

Metershoge decorstukken worden opgeblazen, honderden kostuums in elkaar genaaid en over de grasmat van de Amsterdam ArenA wordt een dansvloer van 7.000 m2 gelegd. Zodra het podium is gebouwd, worden vuurspuwers, laserstralen, lichtbollen en rookmachines geïnstalleerd, zodat bezoekers het feest van hun leven beleven. De voorbereidingen voor het megadansfestijn duren een jaar. Zodra de deuren opengaan, is de ArenA ‘verdwenen’. En elk jaar moet het anders, want geen Sensation is hetzelfde. Ook daarom mag u dit feest niet missen!

Sensation: vuur, licht en spektakel
Sensation: vuur, licht en spektakel

Amsterdam

Van stadion tot dancetempel in 6 dagen

Het uitzinnige decor waar Sensation beroemd om is, is één ding, maar de productie is zo mogelijk een grotere klus. Een lijvig draaiboek zorgt ervoor dat choreografen, kostuummakers, stilisten, visagisten, kappers, podiumbouwers, technici, dansers en natuurlijk de dj’s weten wat ze te doen staat. Al gaat er een jaar aan ontwerpen, plannen en testen aan vooraf, het evenement zelf wordt in minder dan een week opgebouwd. Zodra techniek, podium en decor in delen uit honderden vrachtwagens worden gelost, is een groeiend team van 100 tot uiteindelijk 2.000 mensen dag en nacht in de weer om de ArenA te transformeren van een voetbalstadion in ’s werelds grootste dancetempel. Geen sinecure; alleen al de hydraulisch beweegbare stalen bogen rond het podium van editie 2014, ‘Welcome to the Pleasuredome’, wogen 140 ton. Hijskranen ter hoogte van een flatgebouw tilden de losse delen op hun plek, zodat Martin Garrix vanuit zijn draaibare dj-booth het publiek kon opzwepen tot extase.

“De voorbereidingen duren een jaar, het evenement zelf wordt opgebouwd in 6 dagen”

Sensation ‘Source of Light’ (2012)

Sensationele logistiek

Voor ‘Source of Light’, de editie van 2012, werd 164 meter rails opgehangen waaraan luchtdanseressen met 72 km/u boven de hoofden van het publiek vlogen. Het centrale object dat het thema verbeeldde was voorzien van 1,5 kilometer aan LED-strips, 64 geluidsgestuurde lichtbundels en 10 lasers. Voor editie 2010 – ‘Celebrate Life’ – waren 130 takels nodig om 56 ton aan apparatuur aan het dak te hangen. En dat zijn dan nog maar details van de productie. Die logistieke krachtpatserij bleef niet onopgemerkt; een van de prijzen waarmee organisator ID&T werd bekroond, was de Nederlandse Logistiekprijs. Sensation doet zijn naam eer aan: het is een sensatie.

Sensation ‘Source of Light’ (2012)