KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Centro de Arte Reina Sofía

Het is een van ’s werelds meest prestigieuze kunstmusea en toch stukken minder bekend dan het Tate of het Louvre. Het zal de mondvolle naam zijn of de nabijheid van het beroemdere Prado, want aan de collectie ligt het niet. Het Madrileense Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía biedt onderdak aan grote namen als Picasso, Miró en Dalí.

Het monumentale Hospital de San Carlos uit 1776 kreeg in 1989 van de Britse architect Ian Ritchie een fikse facelift. Aan de gevel verrezen 3 torenhoge liftschachten van glas en staal, van binnen werd het gebouw gestript en minimalistisch heringericht. De Franse architect Jean Nouvel breidde het in 2005 uit, met nog meer ruimte voor de collectie. Want hoe imposant het gebouw ook moge zijn, het gaat om de kunst.

Van ziekenhuis tot kunsttempel: Reina Sofía
Van ziekenhuis tot kunsttempel: Reina Sofía

Madrid

Joan Miró – ‘Man met pijp’ (1925)

Het marsmannetje van Miró

Veel Miró’s in het Reina Sofía dateren uit zijn nadagen in de jaren ’70. Toen hanteerde de Catalaanse meester de vrolijke abstracte stijl in primaire kleuren. ‘Hombre con pipa’ is daarentegen een van zijn vroege werken. Het is een surrealistisch, haast hallucinogeen portret in gedekte tinten met een streep rood, van een schijnbaar buitenaards wezen met kogelronde, indringende ogen en een pijp die voor allerlei interpretatie vatbaar is.

‘De grote masturbator’ van Dalí

Dit suggestieve schilderij komt zelden aan bod als het oeuvre van Dalí wordt onderwezen op school. Een rotspartij op de Catalaanse Cap de Creus inspireerde de kunstenaar tot het portret van een naakte vrouw, wier hoofd reikt richting het gezwollen kruis van een man met bebloede knieën. Zoals steevast bij Dalí gebeurt er van alles en zijn onderwerpen vervormd, gekanteld of ondersteboven gekeerd. Niets is wat het lijkt, zodat de toeschouwer er gebiologeerd naar blijft kijken.
Salvador Dalí – ‘De grote masturbator’ (1929)
Drukte bij Pablo Picasso’s Guernica (1937)

De nachtmerrie van Picasso

Het onbetwiste topstuk van de collectie is het enige kunstwerk dat altijd op dezelfde plek hangt: op de 2de verdieping in zaal 206. Het reusachtige doek ‘Guernica’ van Picasso meet 3,5 bij 7,8 meter en verbeeldt de verschrikkingen van het bombardement op dit Baskische stadje in 1937, toen Hitler het tijdens de Spaanse Burgeroorlog in puin legde op verzoek van Franco. Staar er niet te lang naar, ook al is het Picasso’s beroemdste schilderij, want u houdt er geheid nachtmerries aan over.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Museo Nacional de Arte Reina Sofía, c/ Santa Isabel 52, Madrid, www.museoreinasofia.es 