Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Flamenco in een Madrileense tablao

De hele wereld kent de flamenco uit Spanje, maar de precieze oorsprong is onduidelijk en zelfs waar de naam 'flamenco' vandaan komt is een volmaakt mysterie. De ‘gitanos’ of zigeuners hadden er de hand in, zoveel is zeker. Zij importeerden in de Middeleeuwen de flamenco vanuit India, waarna de Moren, Joden, Afrikanen, Zuid-Amerikanen en Spanjaarden er hun stempel op drukten.

Gitaarspel, rauwe zang, handengeklap, castagnetten en dans – aan de belangrijkste ingrediënten van flamenco is de laatste 2 eeuwen niets veranderd. Betrekkelijk nieuw is wel het voetenwerk: het stampen is pas 100 jaar geleden geïntroduceerd. Voor veel ‘gitanos’ en ‘payos’ (niet-zigeuners), is flamenco geen folklore, maar een levensstijl en kunst met een grote K. De opzwepende volksmuziek met flamboyante dans is in Madrid, de flamencohoofdstad van Spanje, live te zien een van de talloze ‘tablaos’, oftewel flamencocafés.

Casa Patas, authentieke tablao in Madrid

Het flamencopaleis: Casa Patas

De multiculturele wijk Lavapiés is het epicentrum van de Madrileense flamencoscene. Hier huist, in een 130 jaar oud huis met sierlijke smeedijzeren balkonnetjes, een van de meest authentieke tablaos van Madrid: Casa Patas. De vroege shows, in het weekend vanaf 21.00 uur, zijn vooral voor toeristen, maar hoe later op de avond, hoe leuker het wordt. Na middernacht komen de locals en stijgt het temperament van de muzikanten en dansers. Net als in andere tablaos wordt ook hier tijdens de shows gedronken en gegeten. Wel even van tevoren een tafeltje reserveren.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Casa Patas, Calle de los Cañizares 10, Lavapiés, Madrid,

www.casapatas.com

De favoriete tablao van Marlene Dietrich

Misschien wel de duurste, maar volgens velen ook de beste traditionele tablao is Corral de la Morería, aan de rand van de wijk La Latina. Een show kost hier 40 euro; inclusief diner komt het al snel op 100 euro. Maar de kwaliteit van de dansers en muzikanten is er al ruim een halve eeuw naar. Voor een bonte stoet aan beroemdheden – van Marlene Dietrich en Gina Lollobrigida tot Michael Douglas en Richard Gere – was het al reden om hier de flamenco te komen kijken. Ook hier is vooraf reserveren strikt noodzakelijk.

+ Lees meer

Celebrity-tablao: Corral de la Morería

Bekijk op de kaart

Corral de la Morería, Calle de la Morería 17, La Latina,

www.corraldelamoreria.com
De fenomenale voorgevel van Villa Rosa

Almodóvars tablao: Villa Rosa

Flamencogrootheden als Lola Flores, Imperio Argentina en Miguel de Molina traden er op, en sterren als Ernest Hemingway, Ava Gardner en de Spaanse koning keken ernaar. Villa Rosa, die een eeuw geleden opende, is de oudste tablao van Madrid – en toch een van de goedkoopste. Pedro Almodóvar gebruikte Villa Rosa als draailocatie voor zijn film ‘Tacones lejanos’ (High Heels) uit 1991, vanwege de prachtige gevel aan het populaire uitgaansplein Plaza Santa Ana en het sfeervolle interieur vol handbeschilderde Andalusische tegeltableaus.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Villa Rosa, Plaza Santa Ana 15, Barrio de las Letras, Madrid,

www.tablaoflamencovillarosa.com

Foto credits

  • Casa Patas, authentieke tablao in Madrid: Ronald Woan, Flickr
  • Celebrity-tablao: Corral de la Morería: PromoMadrid, Flickr
  • De fenomenale voorgevel van Villa Rosa: Bob Fisher, Flickr