KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Gulangyu: eiland van muziek

China is vooral befaamd om De Muur en haar wereldsteden, niet per se vanwege haar eilanden. Dat die ook het ontdekken waard zijn, kunt u ervaren op Gulangyu, pal voor de kust bij Xiamen. Dit autovrije eilandje is bezaaid met koloniale huizen en zandstranden: na de overtocht van slechts 10 minuten lijkt u mijlenver verwijderd van het drukke vasteland.

Xiamen bestaat uit een deel op het vaste land, en een gelijknamig eiland. Portugezen, Britten, Fransen en Nederlanders – allemaal zijn ze eeuwen geleden al naar de eilanden Xiamen en het dichtbij gelegen Gulangyu gevaren. Hun pogingen er havensteden te bouwen mislukten echter keer op keer. Wel zetten zij er landhuizen, consulaten, scholen en kerken neer, en die sieren nog steeds de straten. Vooral op Gulangyu is er veel historie te zien. En omdat er geen auto's rijden, profiteren voetgangers optimaal van de nog geen 2 vierkante kilometer strand en erfgoed.

Historisch strand op Gulangyu
Historisch strand op Gulangyu

Xiamen

De fijnste stranden van Gulangyu

Het fijne zand, de palmbomen en een gemiddelde temperatuur van 21 graden Celsius maken de stranden van Gulangyu erg aantrekkelijk. Aan de kust slingert een wandelpad dat u langs alle stranden leidt. Die aan de zuidkant zijn het populairst, de noordelijke strandjes liggen er verlaten bij. De wandelweg rondom het eiland passeert ook de 93 meter hoge Sunlight Rock, die u een mooi uitzicht biedt over Gulangyu en Xiamen.
Uitzicht op Sunlight Rock

“Het boetiekhotel Lee Inn met zijn ommuurde binnentuin ademt historie”

Slapen in koloniale stijl

Omdat er niet veel hotels op Gulangyu zijn, nemen de meeste bezoekers ’s avonds de boot terug naar Xiamen. De hotels die er wel zijn, huizen vaak in koloniale panden, zoals het Lee Inn & Coffee House. Dit boetiekhotel, in een 100 jaar oud gebouw met zuilengalerijen en 17 kamers, staat in een ommuurde binnentuin en ademt historie. Gedrapeerde gordijnen sieren de ramen, en met wat geluk staat er in uw badkamer een badkuip op krulpoten.

+ Lees meer

Bekijk op kaart

Lee Inn & Coffee House op Gulangyu, No.38-40 Zhangzhou Road,.Gulangyu, Siming District, Xiamen 361002

Ongekende stilte én pianomuziek

Kriskras over het eiland lopen steegjes waar u nog ouderwetse handkarren tegen kunt komen. Tussen de huizen hangen wasgoed en lampionnen. Gulangyu is gezegend met een stilte die maar weinig dorpen in China kennen. Wel klinkt door de straten nu en dan pianomuziek. Aan het begin van de vorige eeuw hebben Europeanen hier muziekscholen geopend; sindsdien spelen honderden eilandbewoners piano. Ook is het enige pianomuseum van China hier is gevestigd. Het eiland heeft door dit alles zelfs de bijnaam Piano-eiland gekregen.

+ Lees meer

De straten van Gulangyu

Bekijk op kaart

Pianomuseum van Gulangyu, No. 45 Huang Yan Rd., Gulangyu, China