KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Intramuros: de ommuurde stad van Manilla

De oudste wijk van Manilla is Intramuros – Latijn voor ‘binnen de muren’. Vanaf de 16de eeuw was dit de hoofdstad van het land en het bestuurscentrum van de Spaanse koloniale machthebbers. Oorlogen en revoluties lieten hun sporen na; veel barokke kerken en paleizen bestaan niet meer, en de stadsmuur is deels gereduceerd tot ruïne. Toch is de koloniale sfeer onmiskenbaar.

Intramuros is een geplande wijk met een loodrecht stratenpatroon, weidse pleinen en een statig gouverneurspaleis. De metersdikke stadsmuren en het fort met tientallen kanonnen werden gebouwd om de opstandige bevolking in toom te houden. In de turbulente historie van Manilla werd de wijk keer op keer in puin gelegd, met name tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toch is dit een puike plek om rond te wandelen door de koloniale geschiedenis. Op een rij: 3 hoogtepunten van Manilla’s ommuurde stad.

De ommuurde stad
De ommuurde stad

Manilla

De kathedraal van Manilla

De achtste kathedraal van Manilla

De huidige kathedraal is alweer de 8ste reïncarnatie van de allereerste kathedraal van Manilla, die hier in 1581 werd gebouwd van bamboe en palmbladeren. Een tyfoon, een stadsbrand, verschillende aardbevingen en bombardementen maakten de kathedraal steeds weer met de grond gelijk. De huidige kathedraal is gebouwd in de jaren ’50 en in 1981 door paus Johannes Paulus II verheven tot basiliek.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Kathedraal van Manilla, Plaza Roma, Intramuros, Manilla

Sterfplek van volksheld Rizal

De Spanjaarden hebben ruim 3 eeuwen huisgehouden, en ook de Chinezen, Japanners en Amerikanen kwamen langs. Allen opereerden ze vanuit het fiere Fort Santiago. Voor de Filipino’s is het een plek van historisch belang omdat hun volksheld José Rizal er gevangen zat en zijn laatste dagen sleet. Aan de vrijheidsstrijder is een museum gewijd, de Rizal Shrine.

+ Lees meer

Fort Santiago

Bekijk op de kaart

Fort Santiago, Heroes Square, Intramuros
De kerk van San Agustín

De kerk van San Agustín staat nog

De Spaanse Augustijner Orde was er snel bij om de bevolking van het net gekoloniseerde Manilla te bekeren tot het katholicisme. In de ommuurde stad verrees in 1587 de eerste kerk met klooster, een barok gebouw met rijkelijk gedecoreerde altaarretabel, preekstoel, koorbanken en trompe-l'oeil-fresco’s. De kerk van San Agustín is het enige gebouw in Intramuros dat de Slag om Manilla aan het einde van de Tweede Wereldoorlog overleefde.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Kerk van San Agustín, General Luna Street, Intramuros