Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Piazza Maggiore, het hart van Bologna

Op de Piazza Maggiore komen de Bolognese inwoners al eeuwen samen. Het grote plein in het hart van de stad wordt omringd door prachtige middeleeuwse gebouwen als het Palazzo del Podestà, het Pallazo d’Accursio en natuurlijk de reusachtige Sint-Petroniusbasiliek met zijn grove, grijze gevel.

In de Middeleeuwen was Bologna zeer welvarend. De stedelingen genoten veel vrijheid, de textielhandel floreerde, en de Universiteit van Bologna werd gesticht – de eerste universiteit ter wereld. De Piazza Maggiore was het middelpunt van deze vooruitstrevende stad. De drukbezochte handelsplaats trok kooplieden uit alle windstreken, en in de omringende ‘palazzi’ voerde het stadsbestuur zijn taken uit. Om het Piazza Maggiore op uw gemak te ontdekken, kunt u het best een voorbeeld nemen aan de studenten: ga zitten op een terras, bestel een koel glas chianti en geniet van het prachtige uitzicht.

Onvoltooid verleden tijd

Wie een blik omhoog werpt, kan de rijke geschiedenis van Bologna bijna van de gevels aflezen. De onvoltooide façade van de Sint-Petroniusbasiliek springt meteen in het oog. De eerste steen van deze kerk werd al in 1390 gelegd, maar de bouw sleepte eeuwen voort. Toen het stadsbestuur opdracht gaf voor de bouw, werd er bij wijze van uitzondering geen toestemming gevraagd aan de bisschop. De basiliek zou immers symbool moeten staan voor de vrije stad Bologna, die niet onder het juk stond van het bisdom. Maar de paus liet niet over zich heen lopen: hij stak een stokje voor het ambitieuze ontwerp en liet pal naast de bouwplaats het universiteitsgebouw Archiginnasio bouwen. De paus wilde graag alle universiteitsdisciplines bij elkaar in een gebouw hebben.  Geldgebrek en technische problemen legden de bouw uiteindelijk stil; ook de gevel is nooit afgemaakt. Tegenwoordig is in het Archiginnasio de bibliotheek gevestigd.

+ Lees meer

Atrium van Archiginnasio

Groot, groter, grootst

De kerk is al behoorlijk aan de maat, maar eigenlijk had hij zelfs de Sint-Pietersbasiliek in Rome moeten overtroeven. De gevel mag dan niet voltooid zijn, toch is het gebouw zeker de moeite waard. Binnen sieren prachtige fresco´s van Giovanni da Modena en Jacopo di Paolo de wanden. En in de basiliek is zelfs een van de oudste nog bespeelbare orgels ter wereld te zien, uit de late 15de eeuw. Ook de wetenschap is vertegenwoordigd, met de grootste zonnewijzer ter wereld en een Slinger van Foucault.

Het oudste paleis van de Piazza Maggiore

Tegenover de basiliek staat het oudste paleis op de Piazza Maggiore, het Palazzo del Podestà. Het werd rond 1200 gebouwd en was de zetel van de ‘podestà’, de hoogste ambtenaar van de stad, en zijn collega’s. Het paleis werd al snel te krap voor de vele burgers die zich mengden in het stadsbestuur en dus werd het Palazzo Re Enzo gebouwd ter uitbreiding. Opvallend is de Torre dell‘Arengo uit 1453. In deze toren hangt de grootste klok van Bologna, die werd geluid om de burgers te waarschuwen bij calamiteiten. Tip: wie aan één kant onder de gewelven gaat staan, kan vanaf de andere kant een ander horen fluisteren.

+ Lees meer

Palazzo del Podestà en de Torre dell’Arengo

Enzo, de gevangen koning

Het Palazzo Re Enzo is genoemd naar koning Enzo van Sardinië, een bastaardzoon van keizer Frederik II. In 1249 leed hij een nederlaag bij Fossalta, waarna hij werd gegijzeld door de Bolognezers. ’s Nachts zat hij opgesloten in een kooi in Palazzo Re Enzo, maar overdag was hij vrij om te gaan en staan waar hij wilde – hij mocht ook vrouwen ontmoeten. Het gerucht gaat dat hij 3 dochters en 1 zoon naliet. Die zoon zou zelfs de stamvader worden van de familie Bentivoglio, de latere heersers van Bologna. Ondanks aanhoudende protesten van zijn vader bleef Enzo gevangen tot aan zijn dood in 1272.

De façade van Palazzo d’Accursio

Palazzo d’Accursio o Comunale

Het Palazzo d’Accursio o Comunale bestaat uit verscheidene gebouwen die in de loop der eeuwen bij elkaar zijn gevoegd. In de 13de eeuw woonde hier de beroemde jurist Accursius, werkzaam aan de Universiteit van Bologna. Later werd het gebouw de zetel van de Ouderlingen, de hoogste magistraten van de stad. Aan de gevel ziet u een poort met valhek en daarboven een groot, bronzen beeld van de Bolognese paus Gregorius XIII. In het paleis is tegenwoordig de Kunstcollectie van Bologna gevestigd, met schilderijen van de Middeleeuwen tot de 19de eeuw.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Palazzo d’Accursio o Comunale, Piazzo Maggiore, Bologna, Italië

Foto credits

  • Palazzo del Podestà en de Torre dell’Arengo: magro_kr, Flickr
  • De façade van Palazzo d’Accursio: Marco Assini, Flickr