KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Dé Filipijnse volksheld herdacht: Rizal Park

De metropool Manila wordt geplaagd door een groot gebrek aan groen. Daarom is Rizal Park een zeer welkome tropische oase. Manileño’s komen er massaal slenteren, sporten, zingen en picknicken. In koloniale tijden flaneerde de elite na het zondagse bezoek aan de kathedraal in Intramuros door de Chinese Tuin van ‘Luneta’, zoals het park toen nog heette.

Behalve de groene long van Manilla is Rizal Park ook een historische locatie. Na zijn gevangenschap in een kerker in Fort Santiago, werd hier op 30 december 1896 vrijheidsstrijder José Rizal geëxecuteerd. Zijn martelaarschap en dood vormden de aanzet tot de Filipijnse Revolutie en uiteindelijk het einde van ruim 3 eeuwen Spaanse overheersing. Rizal wordt nog steeds vereerd als de nationale held van de Filipijnen. In het fort houdt een museum de herinnering levend, in het park wordt het grootse Rizal Monument bewaakt door schildwachten in vol ornaat.

De fontein in Rizal Park
De fontein in Rizal Park

Manilla

Picknickweides en siertuinen

Rizal Park is het grootste stadspark van Azië en strekt zich uit van Manila Ocean Park langs de stadsmuur van Intramuros tot de campus van de Technische Universiteit. Vierenvijftig hectare vol picknickweides, siertuinen, vijvers met fonteinen, monumenten en de paradeplaats waar Filipijnse presidenten het volk toespreken. U vindt er zowel een Chinese Tuin met romantische bruggetjes over een vijver als een esthetische Japanse Tuin, met een grandioze toegangspoort en kleine pagodes. Een ambitieus (en omstreden) masterplan zorgde voor een broodnodige update: het Nationale Museum werd heropend en de gebouwen in het park gerenoveerd. Behalve een nieuw bezoekerscentrum verrezen er ook restaurants, winkels en boetiekhotels.

“Rizal Park strekt zich uit van paradeplaats tot universiteitscampus: 54 hectare vol picknickweides en siertuinen”

Rizal Park ‘s avonds

De bronzen sterfscène van Rizal

In en rond Rizal Park staan een paar van Manilla’s interessantste attracties. In het Nationaal Museum is Filipijnse kunst te zien van de 18de eeuw tot nu, waaronder het kolossale schilderij ‘Spoliarium’ van Juan Luna. In het aanpalende Museum van het Filipijnse Volk zijn de archeologische en antropologische collecties ondergebracht. Het planetarium biedt een blik in de sterrenhemel en het oceanarium in de onderwaterwereld. Naast het José Rizal Monument, met het stoffelijk overschot van de volksheld, verbeeldt een bronzen diorama de dramatische slotscènes van zijn leven. Een balletje slaan kan op de curieuze 18-holes golfbaan naast de stadsmuur.
Bronzen sterfscène van volksheld Rizal