Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

  • Reisgids >
  • Rotterdams retro-icoon: de Euromast
 

Rotterdams retro-icoon: de Euromast

De haven, de Erasmusbrug, het Zomercarnaval? Nee, dé icoon van Rotterdam is al ruim een halve eeuw de Euromast. Ooit gebouwd voor de Floriade, later bijna verdubbeld in hoogte, en al decennialang een populaire attractie: de Euromast is nog altijd de hoogste uitkijktoren van Nederland.

De naam Euromast werd ooit zorgvuldig gekozen. Euro omdat Rotterdam een van de belangrijkste havens van Europa is en ‘mast’ omdat dit in vele talen dezelfde betekenis heeft als in het Nederlands. Om deze reus stabiel te houden, bestaat de fundering uit een gigantisch blok beton en valt zo het zwaartepunt onder de grond. Op het platform op 100 meter hoogte heeft u een 360-gradenpanorama van de Rotterdamse skyline. Wie dat niet hoog genoeg vindt, roteert met de glazen lift naar de 185 meter hoge top.

Icoon van Rotterdam: de Euromast
Icoon van Rotterdam: de Euromast

Van Euromast tot Space Tower

Prinses Beatrix opende in 1960 de allereerste Floriade in Nederland. In het park met bloemenperken, vijvers, paviljoens en een kabelbaan was het pronkstuk de 100 meter hoge Euromast, toen het hoogste gebouw van de stad. Een hele prestatie voor die tijd; architect Huig Maaskant had er dan ook alle registers voor opengetrokken. De fundering bestaat uit een blok beton van bijna 2 miljoen kilo en het asymmetrische kraaiennest van staal en glas weegt 240 duizend kilo. Het gevaarte (waarin nu onder meer een restaurant zit) is op de grond gebouwd en in 5 dagen naar 101 meter hoogte getild.
Ook na de Floriade bleef de Euromast een topattractie, met een half miljoen bezoekers per jaar. Tien jaar na de tentoonstelling was de mast niet meer het hoogste gebouw van Rotterdam. En dus werd er een tweede toren bovenop gebouwd: de Space Tower met de Euroscoop, een glazen lift die al ronddraaiend opstijgt naar de nu 185 meter hoge top.

“Met 100 meter was de Euromast in 1960 Rotterdams hoogste gebouw. Nu is ze dat met 185 meter nog steeds.”

Jaren ’60: 100 meter hoog

Abseilen, dineren of een vijfsterrensuite

‘Alles verandert behalve het uitzicht’, was de aanbeveling toen de Euromast aan het begin van het nieuwe millennium een grondige renovatie onderging. De mast heropende in 2004 met een splinternieuw modern restaurant in het kraaiennest. Hier kunt u terecht voor een brunch, lunch, high tea of diner, allemaal met datzelfde waanzinnige uitzicht. Boven het restaurant heeft interieurarchitect Jan des Bouvrie 2 luxueuze suites ingericht. Hotelgasten hebben van 10 uur ’s avonds tot 10 uur ’s ochtends het uitkijkplatform voor zichzelf – het hoogste balkon van Rotterdam. Ook nieuw sinds die tijd is de mogelijkheid om te abseilen of te tokkelen. Stalen zenuwen zijn een vereiste.

Hotelgasten genieten ’s nachts van een exclusief uitzicht

Foto credits

  • Jaren ’60: 100 meter hoog: Lex de Herder, Rotterdamimagebank.nl
  • Hotelgasten genieten ’s nachts van een exclusief uitzicht: Marc Heeman, Rotterdamimagebank.nl