KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Shop till you drop

Een shopping mall in Bangkok lijkt vaak meer een enorm evenementencomplex dan een winkelcentrum. De Thai komen er, behalve om te shoppen ook om te eten, te drinken en naar de film te gaan. En er zijn er talloze, in allerlei geuren en kleuren. Een bezoek aan een ‘mall’, meestal geopend van 10 tot 10 uur, is daarom iets wat eigenlijk écht bij een bezoek aan Bangkok hoort.

De meeste malls zijn enorme complexen van verschillende verdiepingen en met ontelbare winkels. De meest uiteenlopende waren worden hier verkocht: kleding, elektronische apparatuur, schoenen, cosmetica, meubels, lingerie, keukengerei, boeken, zonnebrillen en zelfs auto’s. Verder herbergen de centra kappers, massagesalons, restaurants, bioscopen en soms ook een kantoor waar de Thai hun belastingaangifte kunnen doen. Ondanks de enorme variatie die elk centrum biedt, onderscheiden ze zich onderling in stijl en prijs. Het ene is chique en duur, het andere eenvoudig en goedkoop.

Een Thaise mall van bovenaf
Een Thaise mall van bovenaf

Bangkok

Winkelparadijzen

Central World (halte Siam of Chidlom van skytrain BTS) is volgens eigen zeggen een van de grootste winkelcentra van Zuidoost-Azië. In deze overdekte winkelstad vindt u veel trendy internationale merken én een bioscoop waar u vanaf een lui bed een film kunt kijken. Voor een meer Thaise ervaring gaat u naar MahBoonKrong, of, zoals de Thai kort zeggen, MBK (BTS-halte National Stadium). De oudste mall van de stad telt 7 verdiepingen en zo’n 2.000 winkels – u kunt er onder meer terecht voor kleding en elektronica voor een schappelijke prijs. Nog goedkoper bent u uit in Platinum (BTS-halte Chidlom), waar studenten en andere jongeren de allerlaatste mode in bulk inslaan tegen 3 voor de prijs van 1.

Juist op zoek naar wat meer luxe? De welgestelde Thai gaan naar Siam Paragon (BTS-halte Siam) of Emporium (BTS-halte Phrom Phong). Niet alleen om dure merken te shoppen, maar, met name op zondag, vooral ook om te zien en gezien te worden. Toch kan het nog extravaganter, in Gaysorn (BTS-halte Chidlom). Het is in dit kleinschalige centrum waar de Louis Vuittons en Chanels van deze wereld hun boetiek hebben.

Bits en bytes

Op zoek naar een computer, een fototoestel of telefoon? Dan kunt u in Bangkok uw hart ophalen in warenhuizen die zijn gespecialiseerd in elektronische apparatuur. Pantip Plaza, hét IT-paradijs van de stad op Petchaburi Road, telt 4 verdiepingen aan hardware, software, accessoires, printshops, fotobenodigdheden en onderdelen, zowel nieuw als gebruikt. In Pantip gelden lagere groothandelprijzen – winkeliers uit andere delen van het land kopen hier in – maar u kunt verder onderhandelen voor een nog betere deal. Fortune Town, vlak bij halte Phra Ram 9 van het de MRT-metro, is een ander elektronicawarenhuis. Het heeft een vergelijkbaar  assortiment aan telefoons en computers, maar is net wat kleiner dan Pantip.

“Panthip Plaza is een elektronica-paradijs”