Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Cultuur snuiven in San José

San José wordt vaak over het hoofd gezien in de planning van een bezoekje aan Costa Rica. Ten onrechte: hoewel de stranden, wolkenbossen en vulkanen dé toeristische trekpleisters zijn van het land, is de hoofdstad een plek bij uitstek om even cultuur te snuiven.

De compacte stad nodigt uit tot struinen. Op de grote centrale markt lijkt de tijd stil te hebben gestaan, terwijl elders de koloniale villa’s van voormalige koffiehandelaren zijn gerenoveerd om trendy restaurants, galeries en gastropubs te kunnen huisvesten. Ook als u nog maar net bent geland, is het hier prettig acclimatiseren.

Nationaal Monument Costa Rica, San José
Nationaal Monument Costa Rica, San José

San Jose

Het Teatro Nacional in San José

De sights

Begin met een bezoekje aan de uit 1880 stammende Mercado Central, met een aanbod van maar liefst 200 kraampjes vol lokale snacks en souvenirs. Bewonder vervolgens de een enorme verzameling precolumbiaanse kunstobjecten in het Jade Museum. En dan naar de trots van San José: het Teatro Nacional, dat een vol programma van dans- en muziekvoorstellingen heeft. Voor liefhebbers van neoklassieke architectuur start overdag elk uur een rondleiding – vooral de marmeren lobby is imposant.

De buurten

Twee buurten springen uit boven de rest: Barrio Amón en Escalante. Eerstgenoemde staat bekend om zijn kunstscene en vele historische gebouwen van uiteenlopende architectonische stijlen. Hier vindt u de wat duurdere hotels en fine-diningrestaurants, maar ook een museum gefocust op hedendaagse Centraal-Amerikaanse kunst, TEOR/éTica. Escalante is het hippe broertje van Amón, vol trendy cafés en bars, met verrassend veel vegetarische menu’s. Rávi Gastropub bijvoorbeeld, serveert vleesvrije pizza’s en lokaal speciaalbier van de tap.

Uitzicht op San José
Museo de Arte Costarricense

De culturele kalender

Wie San José tijdens de Art City Tour bezoekt, valt met de neus in de boter. Dit evenement, dat vier keer per jaar wordt gehouden, lijkt een beetje op een museumnacht, waarbij een groot aantal musea en galeries in de stad buiten de gewone openingstijden om culturele evenementen en feestjes organiseert. Toegang is gratis, net als de busjes die tussen de verschillende locaties pendelen. Vist u achter het net, dan kunt u altijd terugvallen op de culturele kalender van GAM Cultural, de organisator van de tour. Die staat altijd bomvol festivals, theatervoorstellingen en popconcerten.

Foto credits

  • Het Teatro Nacional in San José: Shutterstock: aceshot1
  • Museo de Arte Costarricense: Shutterstock: Mark52