Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Flaneren door Vieux-Montréal

Vieux-Montréal, oftewel de oude stad, is Montréals grootste attractie. Ratelende paardenkoetsen, eeuwenoude keien en historische straatlantarens: alles draagt hier bij aan de romantische en nostalgische sfeer van deze Canadese stad. Het is een stadsdeel vol historische attracties en tientallen winkels en restaurants – u mag Vieux-Montréal niet missen.

De geschiedenis van Montréal voert terug tot het jaar 1642, toen de Fransen aan land kwamen op de oevers van de St. Lawrence-rivier en hier een nederzetting stichtten. Het stadje werd een levendige handelspost en gold tot ver in de 19de eeuw als het commerciële en financiële centrum van Canada. Het economische hart van Montréal ligt tegenwoordig in downtown, maar Vieux-Montréal blijft bezoekers betoveren met haar charme en Europese karakter.

Zicht op VieuxMontréal
Zicht op VieuxMontréal

Montreal

Het imposante Place d’Armes

Architectuur aan Place d’Armes

Het kloppend hart van Vieux-Montréal is Place d’Armes, een van de 3 hoofdpleinen in de oude stad. Rondom het plein staan gebouwen van historisch belang zoals de eerste wolkenkrabber van de stad: het New York Life Insurance Building. Met zijn 8 verdiepingen was het in 1888 het hoogste gebouw van Montréal. Ook het Aldred-pand uit 1929 zal u niet ontgaan, al is het maar vanwege de typische art-deco-architectuur. De trapsgewijs verspringende delen van de toren zijn niet toevallig zo uitgevallen. Destijds schreef de wet voor dat gebouwen in Montréal aan de straatkant niet hoger mochten zijn dan 33 meter, maar door de gevel te laten verspringen naar achter, omzeilde de architect deze regel en kon hij veel hoger bouwen. De wet was bedoeld om genoeg daglicht op straatniveau te laten doordringen. Het verklaart waarom veel gebouwen uit die tijd een zogenoemd ‘bruidstaartmodel’ hebben.

Met een koets langs de kerk

Ook aan Place d’Armes staat een van Montréals herkenningspunten: de Basilique Notre-Dame. Deze kathedraal wordt gezien als een van de mooiste kerken van Noord-Amerika. Het neogotische gebouw werd in 1829 geopend als vervanging van een oudere kerk die hier eerst stond. De vele blauwe en gouden elementen in het adembenemend mooie interieur zijn gebaseerd op de Sainte-Chapelle in Parijs. Vanaf het plein kunt u Vieux-Montréal makkelijk per voet verkennen, maar leuker is een ritje met een calèche, een ouderwetse paardenkoets. U kunt een tour maken van een half uur of een uur.

De haven van Montreal

Flaneren over de Quais du Vieux-Port

Voor een ontspannen wandeling, een museumbezoek of een drankje op een terras kunt u terecht bij de Quais du Vieux-Port. De oude haven van Montréal is een van de meest levendige delen van de stad. Op de kades zoeven rolschaatsers en fietsers voorbij en vindt u tientallen restaurants. Voor kinderen zijn er attracties als het 3D IMAX-theater, en ook het Montréal Science Center zeker de moeite waard. In de winter ligt hier een gigantische ijsbaan die ’s avonds prachtig verlicht is.

Foto credits

  • Het imposante Place d’Armes: meunierd, Shutterstock
  • De haven van Montreal: Massimiliano Pieraccini, Shutterstock