KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Het vissersdorp Tai O

Glinsterende wolkenkrabbers en imposante shopping malls domineren de skyline van Hongkong. Het is bijna niet te geloven dat deze wereldstad anderhalve eeuw geleden niet veel meer was dan een vissersdorp. Vissers woonden hier in paalwoningen boven het water, en visten daar hun maaltijd bij elkaar. In het vissersdorp Tai O kunt u dat nog steeds zien.

Hongkong is veelzijdiger dan de meeste foto's doen vermoeden. Op het westelijke puntje van Lantau, het grootste eiland van de regio, ligt het dorp Tai O. De weg erheen voert door onbewoonde heuvels en langs prachtige stranden. Misschien juist door de afgelegen locatie is het vissersdorp de afgelopen eeuw weinig veranderd. Vissersboten, geverfd in alle kleuren van de regenboog, zijn vastgeknoopt aan palen waarop de woningen zijn gebouwd. Op planken tussen de paalhuizen en in de straten verhandelen de inwoners hun gevangen vis. Het is alsof winkels nog niet bestaan.

Vissersdorpje Tai O
Vissersdorpje Tai O

Hongkong

Bootbewoners aan wal

Voordat de bewoners van Tai O hun paalwoningen bouwden, leefden ze op houten boten. Het Tankavolk, ofwel de bootbewoners, bracht hele dagen door op zee; de meesten hadden daarom geen sokken of schoenen. Uit angst voor de tyfoons in het gebied bouwden steeds meer bootbewoners een huis op het vasteland. In het begin van de 20ste eeuw ontstond zo Tai O en de straatmarkt. In de bibliotheek van het Tai O Heritage Hotel leert u meer over de geschiedenis van het dorp en de bootbewoners. In een particulier museum aan Wing On Street hangen bovendien veel oude foto's die u nóg verder mee terug nemen in de tijd.

Vissersboot

Een nacht terug in de tijd

Er was een tijd waarin piraten de wateren rondom Lantau teisterden. Om de eilandbewoners daartegen te beschermen, werd er in 1902 een politiebureau gebouwd op een heuvel aan zee, vlakbij het dorp Tai O. Ruim een eeuw later is het bureau gerestaureerd en omgebouwd tot een boetiekhotel. Hoewel de slechts 9 kamers van het Tai O Heritage Hotel modern zijn ingericht, doen de gerestaureerde kanonnen, zoeklampen en politiecellen nog denken aan vroeger. Zie www.taioheritagehotel.com  voor informatie.
Tai O Heritage Hotel
De boeg van een drakenboot

Het bezweren van de watergeesten

Eenmaal per jaar varen de vissers van Tai O met hun sampans, de houten boten, door de kanalen om de watergeesten te bezweren. Tijdens de parade prijken godenbeelden uit de nabijgelegen tempels op de versierde roeiboten. De mannen roeien de boten door de wateren terwijl bewoners van de paalwoningen hun papieren offers verbranden. Nog voor lunchtijd brengen de vissers de beelden terug naar de tempels, waarmee het festival eindigt. Het drakenbootfestival vindt jaarlijks rond juni plaats.

+ Lees meer

Bekijk op kaart

Tai O, Lantau Island, Hong Kong