KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Tempel van de dageraad

In Thailand staan tienduizenden tempels. Een van de bekendste is Wat Arun in Bangkok. Dit complex aan de Chao Phraya-rivier is ook wel heel bijzonder, met een bekleding van duizenden stukjes porselein die glinsteren in het zonlicht. Het uitzicht over de rivier en de stad is al even mooi als de rijke verzameling van mythische figuren en boeddhabeelden die hier staat uitgestald.

De 5 torens van de Wat Arun-tempel kijken uit over de Chao Phraya, de belangrijkste rivier van Thailand. Met de centrale en hoogste pagode wordt Meru uitgebeeld, een mythische berg die volgens boeddhisten het centrum van het universum is. Chinees porselein vult elke vierkante centimeter van de muur. De scherven zijn afkomstig van tegels en schalen die als ballast werden gebruikt in schepen die vanuit China naar Bangkok voeren. Tegen de avond oogt de tempel echt betoverend, wanneer de mozaïeken van de torens fonkelen in de schijnwerpers. Het verlichte bouwwerk wordt dan weerspiegeld in de rivier – een perfect moment voor een tochtje met een van de teakhouten dinerboten.

Tempel Wat Arun
Tempel Wat Arun

Bangkok

In het eenzame westen

De meeste bezienswaardigheden van Bangkok liggen aan de oostkant van de machtige Chao Phraya-rivier. Behalve Wat Arun, die ligt eenzaam aan de westoever in Thonburi. Dat komt doordat koning Taksin zo'n 230 jaar geleden de hoofdstad aan die kant van de rivier stichtte. Op een dag legde hij bij dageraad zijn boot aan bij de tempel en lijfde hij die in bij zijn paleis. Sinds zijn bezoek wordt het complex Wat Arun genoemd, de 'Tempel van de god van de dageraad'.

Thonburi was niet zo lang hoofdstad; de regeerperiode van Thaksin duurde nog geen 15 jaar. Na de hoogtijdagen verlieten monniken de tempel en kwam het gebouw in verval. Pas vele jaren later besloot een andere koning de vervallen tempel op te knappen en uit te breiden. De 'prang', de maïskolfvormige toren, kreeg de meeste aandacht. Deze steekt met zijn imposante hoogte van 79 meter nog steeds ver boven de omliggende gebouwen uit.

De prang staande houden

Tussen boeddha's en demonen

U komt niet ongezien het complex binnen: twee mythische reuzen houden de wacht bij de toegangspoort. En ze zijn niet de enige standbeelden die u hier opwachten. Het eerste terras, ofwel de eerste hemel, staat vol met beelden die Boeddha in verschillende periodes van zijn bestaan uitbeelden. En elke verdieping van de tempel wordt ondersteund door demonische bewakers en 'kinnaree', ofwel half-mensen.