KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De glans van Bollywood

In Mumbai bevindt zich het kloppend hart van de uiterst productieve Indiase filmindustrie. Elk jaar worden er meer dan 1.000 speelfilms geproduceerd in ‘Bollywood’, een samentrekking van Bombay en Hollywood. U kunt een kijkje nemen achter de schermen van deze unieke filmwereld. Of u kunt op zoek gaan naar opkomende filmsterren, in een hippe bar in de stad.

Een klassieke Bollywoodfilm is te herkennen aan de bontgekleurde decors, een melodramatische verhaallijn en hoofdrolspelers die elkaar zingend het hof maken. Bekend zijn ook de uitgebreide danschoreografieën, beïnvloed door zowel Hollywoodmusicals uit de jaren ’30, ’40 en ’50 als eeuwenoude dansen uit diverse streken van India. Er mogen dan veel persiflages bestaan op de suikerzoete Bollywoodstijl, feit is dat in India jaarlijks 3 miljard bioscoopkaartjes worden verkocht. Niet verrassend dus dat Indiase filmsterren de status van halfgoden hebben.

Romantiek à la Bollywood
Romantiek à la Bollywood

Mumbai

Rondleidingen in Filmcity

U kunt natuurlijk naar een van de vele bioscoopzalen van Mumbai gaan om uzelf onder te dompelen in het beroemde Hindi-filmgenre. Maar besef wel dat een gemiddelde Bollywoodfilm 3 uur of langer duurt. Misschien kiest u dan toch liever voor een kijkje achter de schermen. Er zijn diverse georganiseerde rondleidingen (met een privégids of per bus) in Filmcity, net ten noorden van de stad. Dit historische filmcomplex van meer dan 200 hectare is een aaneenschakeling van studio’s en filmdecors met levensechte huizen, scholen, ziekenhuizen, tempels en zelfs volledige dorpen. Omdat er altijd wel een film of een soapserie wordt gedraaid, is de kans groot dat u spelers en dansers in actie zult zien. Ook kunt u in een tour filmlocaties buiten het complex bezoeken, zoals plekken uit de succesfilm ‘Slumdog Millionaire’. De meeste gidsen sluiten hun tour af met een rondrit door de luxe villawijk Bandra, langs de huizen van beroemde Indiase filmsterren. Zo ziet u bijvoorbeeld de miljoenenvilla van Shahrukh Khan, een megaster uit Bollywood die al meer dan 70 films heeft gemaakt.

Figuranten op een Bollywood-set
Mumbai bij zonsondergang

Loungen in Bollywoodstijl

De dag afsluiten als een Bollywoodster? Mumbai staat bekend om de vele hippe bars en clubs op hooggelegen dakterrassen, zoals de Aer Lounge, op de 34ste verdieping van het Four Seasons Hotel: een plek om te zien en gezien te worden. Het spectaculaire uitzicht over de hele stad wedijvert om de aandacht met een spierwitte, hypermoderne ronde cocktailbar midden op het dakterras. Er is ook een draaitafel voor de dj. Vooral bij zonsondergang is deze bar ideaal voor een cocktail of een glas champagne.