KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De straat met alles van iedereen

Tientallen hostels, overal live muziek en sfeervolle retro koffiebars bij de vleet: Khao San Road is een bruisende straat waar altijd wat is te doen, en niet alleen voor backpackers. Struin er over de straatmarkt, neem een voetmassage op het trottoir of eet gebakken noedels – op diezelfde stoep.

Van tweedehandsboeken tot buskaartjes, aan en op Khao San is alles verkrijgbaar wat reizigers nodig hebben. Door de jaren heen is deze straat bij het Koninklijke Paleis flink opgeknapt. Eetcafés hebben oog gekregen voor smaakvolle inrichtingen, hostels zijn uitgebreid met airconditioning of zelfs een dakzwembad. Maar het straatleven is hetzelfde gebleven. De mix van spotgoedkoop en comfortabel maakt Khao San nu de favoriet bij haast iedereen.

Kettingen op Khao San Road
Kettingen op Khao San Road

Bangkok

Lachen om de prijs

Khao San staat bekend om de straatmarkt. Of u er nu komt voor de kettingen, hangmatten, kleding, cd’s of cocktails: afdingen hoort er hier bij. Dat Thaise studenten hier ook graag winkelen, geeft wel aan dat de prijzen er laag kunnen zijn. Een complex spel van informeren naar de prijs, vriendelijk lachen en wederzijds complimenteren verhoogt uw kansen op een koopje. Vuistregel is dat zachtjes praten een goede onderhandelingspositie biedt. Uiteindelijk bepaalt het prettige gesprek met de verkoper het gevoel waarmee u de markt weer verlaat – of dat nu met of zonder nieuwe aanwinst is.

Te koop voor een habbekrats

Als de zon verdwijnt

Bezoek Khao San bij voorkeur laat in de middag, zodat u hier ook nog de avondsfeer mee kunt pikken. Nog voor de schemering inzet, rijden verkopers hun handkarren de winkelstraat in. Daar hangen barbecues aan, waarop de satéstokjes, inktvis en maïskolven garen. Elders sissen loempia's en noedels met garnalen op de bakplaten van mobiele snackbars. Op de terrassen klinkt ontspannen muziek die u uitnodigt voor een Thais biertje. Terwijl er meer en meer mensen over Khao San struinen, delen proppers flyers uit voor discotheken die rond middernacht hun deuren openen. In veel cafés bouwen bandjes hun installatie op, om er tot ver in de nacht westerse covers en Thaise muziek te spelen.

Eten van de straat
Een offer brengen in de tempel

Tussen wierook en slagtanden

Letterlijk aan het einde van de straat ligt het tempelcomplex Wat Chana Songkhram. Monniken wonen hier tussen de stoepa's en een drumtoren. In de offerhal met Boeddhabeelden, bloemen en ebbenhouten slagtanden steken Thaise bezoekers bij het grootste Boeddhabeeld wierookstokjes en kaarsjes aan en strooien ze lotusbloemen. Binnen de muren van de tempel hangt een kalmte, waardoor de tijd er langzamer lijkt te verstrijken. De overvloed aan bomen maakt van dit 200 jaar oude tempelcomplex een welkome oase in de stad.