Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

De schatten van het National Museum

Het National Museum van Dar es Salaam is een van de 5 musea in het land die samen het National Museum van Tanzania vormen. Het is een prima plek om uw verkenningstocht door de hoofdstad en het land te beginnen: het museum is gefocust op de geschiedenis van dit gedeelte van Afrika (en terloops de hele mensheid).

Het museum was bij de opening bedoeld als nagedachtenis aan de Britse Koning George V. Die was officieel staatshoofd van Tanganyika – het Britse mandaatgebied dat de voorloper was van huidige Tanzania. Van de oorspronkelijke expositie gewijd aan de koning is weinig over: de belangrijkste tentoongestelde voorwerpen zijn een presidentiële Rolls Royce en een verzameling miljoenen jaren oude fossielen. Ook de lange tijd dat de Perzische stadstaten de dienst uitmaakten langs de kust van Oost-Afrika komt aan bod.

De ingang van het museum
De ingang van het museum

Dar es Salaam

De presidentiële Rolls Royce

De chicste auto van de sixties

Toen Tanzania onafhankelijk werd, gaf de Britse regering de eerste president van het kersverse land een Rolls Royce cadeau. Het betrof een Phantom V State Landaulette, waarvan er maar 5 zijn gemaakt. Het dak kon worden geopend zodat president Julius Kambarage Nyerere en zijn gasten naar de mensen in de straat konden wuiven. Ook de volgende 2 presidenten maakten dankbaar gebruik van de luxe wagen, die in het jaar 2000 als nationaal erfgoed aan het museum werd gedoneerd.

De fossielen uit de Olduvaikloof

De Olduvaikloof, een 50 kilometer lang ravijn in het noorden van Tanzania, staat bekend als de wieg van de mensheid. De leden van de Britse archeologenfamilie Leakey troffen er een grote hoeveelheid fossielen van menselijke herkomst. De oudste daarvan zijn 2 miljoen jaar oud en vormen de basis van ons begrip van de evolutie van de mensheid. Het beroemdste artefact van het museum is dan ook de vondst van Mary Leakey in 1959: de schedel van Paranthropus boisei, een (uitgestorven) mensachtige.

Paranthropus boisei
Kilwa Kisiwani

De stadstaat Kilwa

Het eilandje Kilwa Kisiwani heeft een sleutelrol in de geschiedenis van Tanzania gespeeld. Van de 13de tot de 16de eeuw vestigden Perzische handelaars er een stadstaatje. Daar smolten de culturen van de handelaars en Bantoe-stammen van het vasteland samen tot de Swahili-cultuur die nog immer kenmerkend is voor Tanzania. In het museum zijn dan ook veel archeologische vondsten uit dit zogenoemde Shirazi-tijdperk te bezichtigen. De aanwezige gidsen bieden graag tekst en uitleg.

Foto credits

  • De presidentiële Rolls Royce: Flickr: Nokem
  • Paranthropus boisei: Flickr: James St. John