KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Wereldberoemde sluizen in het Göta-kanaal

Het Göta-kanaal, ook wel ‘het blauwe lint van Zweden’ genoemd, is een van de belangrijkste waterbouwkundige prestaties van Zweden. Het 190 kilometer lange kanaal loopt van Göteborg in het westen, naar de Oostzee. Omdat het kanaal met grote hoogteverschillen heeft te maken, zijn er maar liefst 58 sluizen aangelegd. De sluizen van Berg, op 10 kilometer afstand van Linköping, zien er spectaculair uit.

In Berg zijn maar liefst 7 aaneengesloten sluizen nodig om de passagiersboten stapsgewijs 30 meter te laten stijgen of dalen; het hoogteverschil tussen Berg en het Roxenmeer. De bosrijke natuur langs het kanaal maakt het ook een mooie plek voor fietsers en wandelaars. En het is de bedoeling dat het hier groen blijft, daarom wordt een deel van de opbrengst van de plezierboten die door de waterweg varen besteed aan nieuwe bomen. Tijdens het zomerseizoen passeren zo’n 3.000 plezierboten het Göta-kanaal. Het is verstandig van tevoren de data van het vaarseizoen te checken, want die verschillen per jaar.

Langs het Göta-kanaal is het rustig en groen
Langs het Göta-kanaal is het rustig en groen

Linköping

Wandelen, fietsen en varen in Berg

Het Göta-kanaal was lange tijd van essentieel belang voor Zweden – in economisch, infrastructureel en strategisch opzicht. Het was dé grote waterweg die via een aantal grote meren van oost naar west liep. Nu doet het kanaal vooral dienst als recreatiegebied voor waterliefhebbers, wandelaars en fietsers. De waterweg wordt drukbezocht, maar omdat het zo’n enorm uitgestrekt gebied is, kunt u er toch genieten van rust en ruimte. Er zijn veel autovrije fiets- en wandelroutes in de regio, met bovendien genoeg restaurantjes om onderweg te pauzeren.
Vanuit Berg vertrekken dagelijks 2 passagiersschepen, de Wasa Lejon en de Ceres, die cruises maken over het kanaal. Voor diegenen die liever aan wal blijven, is er in de buurt van Berg ook genoeg te doen. Vogelaars vinden hier verschillende goede plekken om vogels als de zeearend en de grutto te spotten. En net voor Berg ligt, prachtig in het groen, het middeleeuwse Vreta Kloster. Het is het oudste klooster van Zweden, dat een schat aan geschiedenis herbergt.

Recreatiegebied voor waterliefhebbers
Met een jacht over het Göta-kanaal

Het Göta-kanaal: een knap staaltje handenarbeid

Het Göta-kanaal, dat werd geopend in 1832, is voor een deel met de hand gegraven. Onder leiding van de Zweedse ingenieur Baltzar von Platen schepten 58.000 soldaten wel 87,3 kilometer kanaal uit. De overige 104 kilometer was al een natuurlijke waterweg. Met sluizen is het hoogteverschil van 91,7 meter tussen de Oostzee en het grote meer Vänern bedwongen.