KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
De Brandenburger Tor, Berlijn
 

Praktische info Berlijn, Duitsland

Vervoer in de stad

Het openbaarvervoersysteem van Berlijn is efficiënt maar duur en de combinatie van bussen, trams, veerboten, de U-Bahn (metro) en S-Bahn (stadssneltrein) bereikt elk deel van de uitgestrekte stad en de omgeving. De U-Bahn en de S-Bahn zijn de beste manier om Berlijn te ontdekken. Bussen bereiken de delen van de stad die met de trein niet bereikt kunnen worden en Oost-Berlijn beschikt over een netwerk van gemoderniseerde vooroorlogse trams. Eén soort kaartje is geldig voor alle vormen van transport en de tarieven zijn verdeeld in drie met kleur gecodeerde tariefzones. Autorijden in Berlijn is gemakkelijker dan in de meeste grote steden, maar wordt over het algemeen niet aangeraden. Het verkeer is namelijk druk en parkeren lastig en duur. Taxi's zijn ruimschoots beschikbaar, maar het is goedkoper om er eentje op straat aan te roepen dan om er vooraf telefonisch eentje te bestellen bij een van de vele standplaatsen in de stad. De fiets is een geschikt vervoersmiddel om de stad te verkennen. Er is een uitgebreid netwerk van fietspaden in de stad en als u een fietskaartje koopt, kunt u uw reis vanaf de meeste vormen van openbaar vervoer met de fiets voortzetten.

Tijdzone

GMT+1 (GMT+2 tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober).

Netspanning

230 volt, 50 Hz. Er wordt gebruik gemaakt van de Europese twee-pinsstekker.

Valuta

De officiële munteenheid is de euro (EUR). Eén euro is 100 cent. Geldautomaten en geldwisselkantoren zijn overal aanwezig. Alle grote winkels, hotels en restaurants accepteren de gangbare creditcards, hoewel de Duitsers zelf liever met contant geld betalen. De snelste en makkelijkste manier om geld te wisselen is door contant geld op te nemen uit een van de geldautomaten die alomtegenwoordig zijn in het Duitse straatbeeld. Banken zijn tijdens de weekenden gesloten, maar geldwisselkantoren op luchthavens en de grotere treinstations zijn dagelijks geopend.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar Duitsland is +49. Telefoonnummers kunnen vier tot negen cijfers hebben. Hotels rekenen extra kosten voor internationaal bellen. Het is goedkoper om een lokale simkaart te kopen of te bellen via Skype, WhatsApp of iets dergelijks. In de meeste hotels, cafés, restaurants en vergelijkbare gelegenheden is gratis wifi beschikbaar.

Alarmnummer

110 (politie), 112 (ambulance/brandweer)

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Luchthaven Berlin-Tegel

www.berlin-airport.de

Vervoer naar de stad

De gemakkelijkste en goedkoopste manier om van en naar de luchthaven te reizen is met de bus. Bussen sluiten aan op de metro en bovengrondse treinstations. Taxi's zijn ruim beschikbaar buiten de luchthaventerminals, op beide niveaus.

Autoverhuur

Autoverhuurbedrijven die zijn vertegenwoordigd op de luchthaven zijn onder andere Budget, Avis, Hertz, Europcar, National en Sixt.

Luchthaventaxi's

Taxi's zijn ruimschoots beschikbaar buiten terminal A1 van luchthaven Berlin-Tegel. Vermijd klanten lokkende chauffeurs en illegale taxi's. Hotels bieden eigen shuttlebusdiensten aan van en naar luchthaven Berlin-Tegel.

Transfer tussen terminals

De luchthaventerminals zijn allemaal met elkaar verbonden via voetpaden.

Voorzieningen

Faciliteiten zijn onder andere banken, geldwisselkantoren, pinautomaten, een postkantoor, zakencentra en babyruimtes. Er zijn verschillende winkels, waaronder taxfree en een selectie restaurants. De faciliteiten voor gehandicapten zijn goed. Reizigers met speciale behoeften dienen vooraf contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij.

Parkeren

Er zijn een aantal parkeerterreinen bij Luchthaven Berlin-Tegel, allen op loopafstand van het terminalgebouw. Kort parkeren op parkeerterrein P2 kost € 6 voor het eerste uur, tot maximaal € 44 per dag. Er kan ook lang worden geparkeerd.

Internet

Op de gehele luchthaven is wifi beschikbaar.