Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

De Brandenburger Tor, Berlijn
 

Praktische info Berlijn, Duitsland

Vervoer in de stad

Het openbaar vervoersysteem van Berlijn is efficiënt maar duur en de vervoerscombinatie van bussen, trams, veerboten, de U-Bahn (metro) en S-Bahn (stadssneltrein) bereikt elk deel van de uitgespreide stad en de omgeving. De U-Bahn en de S-Bahn zijn de beste manier om Berlijn te ontdekken. Bussen bereiken die delen van de stad die met de trein niet bereikt kunnen worden en Oost-Berlijn beschikt over een netwerk van gemoderniseerde vooroorlogse trams. Eén soort kaartje is geldig voor alle vormen van transport en de tarieven zijn verdeeld in drie met kleur gecodeerde tariefzones. Autorijden in Berlijn is gemakkelijker dan in de meeste grote steden, maar wordt over het algemeen niet aangeraden, want het verkeer is druk en parkeren is lastig en duur. Taxi's zijn ruimschoots beschikbaar, maar het is goedkoper om er eentje op straat aan te roepen dan om er vooraf telefonisch eentje te bestellen bij een van de vele standplaatsen in de stad. Fietsen wordt ook aanbevolen, vooral in West-Berlijn, dat goed uitgerust is met fietspaden. Treinen beschikken over special wagons waarin fietsen kunnen worden vervoerd.

Tijdzone

GMT+1 (GMT+2 tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober).

Netspanning

220-230 volt, 50 Hz. Er wordt gebruik gemaakt van de Europese twee-pinsstekker.

Valuta

De officiële munteenheid is de euro (EUR). Eén euro is 100 cent. Geldautomaten en geldwisselkantoren zijn overal aanwezig. Alle grote winkels, hotels en restaurants accepteren de gangbare creditcards, hoewel de Duitsers zelf liever contant geld bij zich dragen. De snelste en makkelijkste manier om geld te wisselen is door contant geld op te nemen uit een van de geldautomaten die alomtegenwoordig zijn in het Duitse straatbeeld. Banken zijn tijdens de weekenden gesloten, maar geldwisselkantoren op luchthavens en de grotere treinstations zijn dagelijks geopend.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar Duitsland is +49. Telefoonnummers kunnen vier tot negen cijfers hebben. Hotels rekenen extra kosten voor internationaal bellen; het is vaak goedkoper om gebruik te maken van de openbare telefoon (met telefoonkaart) in postkantoren. De nationale aanbieders van mobiele telefonie maken gebruik van GSM netwerken en hebben roamingovereenkomsten met de meeste internationale telefoniebedrijven. In de grotere plaatsen zijn internetcafés te vinden.

Alarmnummer

Alarmnummers: 110 (politie), 112 (ambulance/brandweer)

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Luchthaven Berlin-Tegel

www.berlin-airport.de

Vervoer naar de stad

De gemakkelijkste en goedkoopste manier om van en naar de luchthaven te reizen is met de bus. Bussen sluiten aan op de metro en bovengrondse treinstations. Taxi's zijn ruim beschikbaar buiten de luchthaventerminals, op beide niveaus.

Autoverhuur

Autoverhuurbedrijven die zijn vertegenwoordigd op de luchthaven zijn onder andere Budget, Avis, Hertz, Europcar, National en Sixt.

Luchthaventaxi's

Taxi's zijn ruimschoots beschikbaar buiten terminal A1 van luchthaven Berlin-Tegel. Een taxirit naar het centrum van Berlijn duurt ongeveer 20 minuten en kost tussen € 25 en € 40. Vermijd klanten lokkende chauffeurs en illegale taxi's. Hotels bieden eigen shuttlebusdiensten aan van en naar luchthaven Berlin-Tegel.

Transfer tussen terminals

De luchthaventerminals zijn allemaal met elkaar verbonden via voetpaden.

Voorzieningen

Faciliteiten zijn onder andere banken, gelwisselkantoren, pinautomaten, een postkantoor, zakencentra en babyruimtes. Er zijn verschillende winkels, waaronder taxfree en een selectie restaurants. De faciliteiten voor gehandicapten zijn goed. Reizigers met speciale behoeften dienen vooraf contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij.

Parkeren

Er zijn een aantal parkeerterreinen bij Luchthaven Berlin-Tegel, allen op loopafstand van het terminalgebouw. Kort parkeren op parkeerterrein PK kost € 3 voor de eerste 15 minuten en € 3 voor elke 15 minuten daarna, tot maximaal € 69 per dag. P1 en P2 zijn parkeergarages voor middellang parkeren; de tarieven beginnen bij € 5 voor het eerste uur en gaan omhoog tot € 39 voor een hele dag. Parkeerterrein P5 is voor lang parkeren; 1 week kost € 139.

Internet

Er is wifi beschikbaar op de gehele luchthaven. Uurtarieven variëren afhankelijk van het vluchtschema.