KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
Blauwe Moskee bij nacht, Istanbul
 

Praktische info Istanbul, Turkije

Vervoer in de stad

De beste en gemakkelijkste manier om de oude stad te verkennen is te voet, maar om naar andere stadsdelen te gaan is er een goedkoop openbaar vervoernetwerk, bestaande uit bussen, taxi's of dolmusbusjes (gedeelde minibustaxi's), trams en een metrosysteem, dat de druk enigszins van het non-stop verkeer in Istanboel heeft gehaald. De oplaadbare elektronische vervoerspas van Akbil is verkrijgbaar bij speciale kiosken en is een goedkopere manier om van de lokale bussen, trams, metro en veerboten gebruik te maken. Er rijdt een handige metrolijn van Aksaray naar het hoofdbusstation in de stad bij Esenler en luchthaven Atatürk, en een andere naar het noorden vanaf het Taksim-plein, langs de Levent-districten. De bussen zijn langzaam en overvol; kaartjes moeten worden gekocht bij kiosken, want buschauffeurs verkopen ze niet. Dolmusbusjes en gele privétaxi's zijn comfortabeler dan de stadsbussen en zeer goedkoop, maar het wordt buitenlanders aangeraden het hotel een privétaxi voor hen te laten bellen en te controleren of de meter loopt, want toeristen teveel laten betalen is aan de orde van de dag. Het nachttarief van een taxi kan tot wel 50 procent hoger zijn dan het dagtarief. Dolmusbusjes kunnen overal langs de vaste route worden aangeroepen. Passagiersveerboten zijn een aangename manier om de stad te bekijken. Autorijden of een auto huren wordt niet aanbevolen als gevolg van de files en slechte verkeersnormen.

Tijdzone

GMT+3

Netspanning

Netspanning is 220 volt AC, 50 Hz. Er wordt gebruik gemaakt van de Europese twee-pinsstekker.

Valuta

De officiële munteenheid is de Turkse lira (TRY). Eén lira is 100 kurus. Valuta kan worden ingewisseld bij banken, wisselkantoren, postkantoren, luchthavens en terminals voor veerboten. Let op: banken hanteren slechtere koersen, maar wisselen wel alle buitenlandse valuta (dus ook de onbekendere). Banken zijn over het algemeen open van maandag tot en met vrijdag, maar sommige banken in toeristenplaatsen zijn iedere dag open. In de grote steden zijn overal geldautomaten te vinden, maar de Turkse toetsenborden hebben doorgaans geen letters van het westerse alfabet. De gangbare creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd; favoriet zijn Visa en MasterCard, maar American Express wordt in sommige regio's ook geaccepteerd. Sommige hotels in de populairste bestemmingsplaatsen aanvaarden ook Amerikaanse dollars als betaalmiddel.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar Turkije is +90. De dekking voor mobiele telefonie is goed, met netwerken die het grootste deel van het land dekken. In de meeste steden en toeristische gebieden zijn internetcafés te vinden en er is een steeds betere wifi-dekking.

Alarmnummer

112 (ambulance), 155 (politie)

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Luchthaven Istanboel

www.ataturkairport.com

Vervoer naar de stad

Hoewel er plannen zijn om de luchthaven op het spoornet aan te sluiten, zijn shuttles momenteel de enige vorm van openbaar vervoer om de luchthaven te bereiken. Havaist en IETT bieden pendeldiensten aan en kaartjes/smartcards zijn te koop op de luchthaven. Taxi's zijn ook ruimschoots beschikbaar.

Autoverhuur

De autoverhuurbedrijven die er een vestiging hebben, zijn Europcar, Comet, Enterprise, Garenta, Hertz, Budget, Avis en Dokay.

Luchthaventaxi's

De luchthaven van Istanbul ligt ten noordwesten van de stad en het duurt ongeveer 45 minuten tot een uur om het stadscentrum per taxi te bereiken. Er zijn categorieën van taxi's: gele economy taxi' s, blauwe comfort taxi's en zwarte premium taxi's.

Transfer tussen terminals

Er is één grote, moderne terminal op de luchthaven met zeven ingangen. Gates 1 en 2 worden gebruikt voor binnenlandse vluchten, terwijl de overige gates voor internationale vluchten worden ingezet.

Voorzieningen

Er zijn winkels, banken, geldwisselkantoren, gebedsruimtes, een breed scala aan eet- en drinkgelegenheden, bars, belastingvrije winkels en passagierslounges. Er is ook een luchthavenhotel en er zijn toeristische informatiecentra.

Parkeren

De luchthaven van Istanbul beschikt over een van de grootste parkeergarages met meerdere verdiepingen ter wereld. Deze garage bestaat uit vijf gebouwen met goedkope tot exclusieve opties.

Internet

Er is wifi beschikbaar op de luchthaven.