KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Uit in stijl: de Hongaarse Staatsopera

Wie door de chique Andrássy-avenue loopt, ziet links en rechts ranke esdoorns en elegante villa´s. In deze weelderige ambiance staat ook de Hongaarse Staatsopera. Het prachtige operahuis werd gebouwd in de late 19de eeuw en gold toen als architectonisch en akoestisch hoogstandje. Nog altijd trekken Hongaren graag een middag of avond uit om in stijl te genieten van een klassieke muziekvoorstelling of balletuitvoering.

Het operahuis werd tussen 1875 en 1884 gebouwd. Het land onderging in die tijd belangrijke ontwikkelingen. Boeda en Pest waren net samengevoegd tot één stad, en Hongarije werd steeds onafhankelijker van Oostenrijk. Het nieuwe operahuis moest zich daarom kunnen meten met die in Wenen, Dresden en Parijs. De Koninklijke Opera van Hongarije, zoals de oorspronkelijke naam luidde, groeide al snel uit tot een van de belangrijkste culturele podia van Europa.

Het operahuis
Het operahuis

Boedapest

Een majestueus operahuis

De alom geroemde architect Miklós Ybl ontwierp het operahuis in de stijl van de Neorenaissance, met enkele barokke elementen. Eind 19de eeuw waren de verwachtingen van Ybl’s nieuwste werk zeer hooggespannen. Bij de feestelijke opening in 1884 liep een nieuwsgierige menigte zelfs de portiers omver, om als eerste een glimp op te vangen van de gloednieuwe operazaal. Het verhaal gaat dat Keizer Franz Josef, die het enorme project financierde, bij de opening niet gecharmeerd was van het resultaat.
Of u het nu mooi vindt of niet, feit blijft dat het een majestueus gebouw is. Bij een bezoek aan het operahuis verkeert u in goed gezelschap: op de façade staan beelden van ’s werelds grootste componisten zoals Liszt, Mozart, Beethoven en Verdi. Twee indrukwekkende sfinxen bewaken de hoofdingang, die toegang geeft tot de royale foyer. Beroemde Hongaarse kunstschilders hebben het interieur gedecoreerd met prachtige fresco’s en mozaïeken. Het auditorium is klassiek ingericht; in de bekleding van de stoelen en de zware gordijnen voeren roodtinten de boventoon.

“Het verhaal gaat dat keizer Franz Josef niet gecharmeerd was van het door hem gefinancierde operahuis”

Het auditorium

Een voorstelling bezoeken

De Hongaarse Nationale Opera biedt in dit prachtige pand een uitgebreid programma van klassieke opera’s en balletvoorstellingen, zoals ‘De Notenkraker’ van Tsjaikovski of ‘Madama Butterfly’ van Puccini. Het is een bijzondere ervaring een voorstelling bij te wonen in dit chique operahuis. De prijs van de kaartjes zal u niet tegenhouden, want die is erg laag. De avondvoorstellingen worden steevast drukbezocht door elegant geklede Hongaren. Een aanrader is de zondagmatinee; dan bestaat het publiek voornamelijk uit parmantig geklede oudere dames en heren, die na het koffiehuisbezoek komen genieten van de prachtige muziek.

Het chique operahuis