KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Een zaal vol muzikale herinneringen

Het scheelde maar een haar of de Alte Oper, een van de meest aansprekende gebouwen uit Frankfurt am Main, had niet meer bestaan. Het gebouw uit 1880 is na een geallieerde luchtaanval bijna volledig afgebrand, slechts een ruïne resteerde. De operagezelschappen uit de stad hadden inmiddels een ander onderkomen gevonden.

De Carmina Burana, een muziekwerk dat wereldwijd enorm tot de verbeelding spreekt, werd door Carl Orff in 1937 in de Alte Oper in Frankfurt gedoopt. Het was meteen ook een van de laatste premières in het neorenaissancistische gebouw: in 1944 is het verwoest. Maar de burgers kwamen in actie en wisten 15 miljoen D-Mark te verzamelen voor een complete wederopbouw. Tegenwoordig biedt de Alte Oper onderdak aan festivals, concerten en congressen.

Grandeur die bijna verloren was gegaan
Grandeur die bijna verloren was gegaan

Frankfurt/Main

Luisteren als kunst

Achter de gerestaureerde façade van het voormalig operahuis zitten 2 concertzalen, beide wereldwijd geroemd om hun akoestiek. De grote zaal is een van Duitslands beste concertzalen voor klassieke muziek, waar toporkesten zoals het Concertgebouworkest uit Amsterdam of het Britse Academy of St Martin in the Fields optreden. De iets compactere Mozartzaal is regelmatig het decor van bijzondere jazzoptredens of moderne muziekuitvoeringen. In de zomer en rond Kerst kunt u er bovendien bijzondere musicalproducties bijwonen. Dineren voorafgaand aan of na afloop van de voorstelling kan in het inpandige restaurant Opéra.
Zomerse klanken en hapjes

Een festival vol muziek

Ook al worden er geen opera’s in de Alte Oper opgevoerd, de sfeer van de opera is niet helemaal verdwenen. Elk jaar in de tweede helft van juni vindt op het plein voor het imposante gebouw het Opernplatzfest plaats. Een week lang staan er tientallen kraampjes met eten en drinken en zijn er allerlei culturele voorstellingen en activiteiten die een link hebben met de rijke muziekhistorie van het pand. Op zwoele zomeravonden brengt het Opernplatzfest met gemak duizenden mensen op de been.
’s Winters is de Alte Oper fraai verlicht
De Alte Oper bij nacht

“De Alte Oper is het fraaie ontmoetingspunt voor cultuurminnaars in en om Frankfurt”

De bank en de opera

De Alte Oper is tegenwoordig nauw verbonden met de Europese Centrale Bank. In 1998 is die Europese ‘moederbank’ opgericht in Frankfurt am Main, en sindsdien huurt de bank het chique gebouw regelmatig af voor groots opgezette officiële evenementen. Zoals bijvoorbeeld het 10-jarig jubileum in 2008. Daarmee lijkt de Alte Oper soms wel een soort tweede hoofdkantoor van de ECB.
Soms de tweede huiskamer van de ECB