KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Wandelen in de schaduw van 101 palmbomen

Het overgrote deel van Suriname bestaat uit ongerept regenwoud, en ook in Paramaribo zelf kunt u van exotisch groen genieten. Midden in de historische binnenstad, net boven Fort Zeelandia, ligt de charmante Palmentuin. Dit park uit het koloniale tijdperk is ideaal voor een verkoelende wandeling; ook kunt er iets drinken aan de voet van metershoge koningspalmen.

Wie even het levendige verkeer in Paramaribo wil ontvluchten kan tot rust komen in de natuurlijke kalmte van de Palmentuin. De meer dan 300 jaar oude palmen zijn vrij dicht op elkaar geplant; u treft er opvallende lange rijen van smalle hoge stammen (tot 25 meter!). Tussen de palmbladeren fladderen tropische vogels, en er woont zelfs een groep kapucijnapen. Het is ook een erg levendig park: in de namiddag spelen er vaak Surinaamse bandjes in de openlucht, en op feestdagen staat het vol met kramen.

Palmen zo ver het oog rijkt
Palmen zo ver het oog rijkt

Paramaribo

Koninklijke palmen

Slentertuin uit de koloniale tijd

Eind 17de eeuw liet een Nederlandse gouverneur de Palmentuin aanleggen op een stuk land waar militairen groenten verbouwden. De riante privétuin werd toen al een paar jaar opengesteld voor publiek. Maar met de moord op gouverneur Aerssen van Sommelsdijck door muitende soldaten kwam daaraan een einde.
Een kleine eeuw later liet gouverneur Nepveu (1770-1779) een tunnel graven vanuit het gouverneurshuis naar het midden van de Palmentuin – als vluchtroute bij een eventuele nieuwe aanslag. Behalve een oud bakstenen sluisje en het graf van een gouverneursvrouw staat er in het park ook een ontroerend monument voor Ruben, een Surinaamse jongetje dat door verstikking om het leven kwam. Hij waarschuwt nu alle ouders: ‘Let op uw kinderen.’
Aan de rand van de Palmentuin zit Zus & Zo, een guesthouse in een koloniale woning met vrolijke kleuren. Het terras met picknickbanken is een eenvoudige maar leuke plek om wat te drinken met uitzicht op de tuin.

Het presidentieel paleis

Het voormalige gouverneurshuis direct naast de Palmentuin is tegenwoordig het presidentieel paleis van Suriname. Hier vinden alle officiële ontvangsten plaats. Vroeger was het imposante witte gebouw nog helemaal van hout, maar rond 1730 is het versterkt met een bakstenen basis. Op de gevel is nog altijd het wapen van de West-Indische Compagnie afgebeeld. Het paleis en de paleistuin zijn helaas niet te bezoeken. Net als de rest van de historische binnenstad staat ook dit monument sinds 2002 op de erfgoedlijst van UNESCO.
Het vroegere gouverneurshuis
Ongewone zangwedstrijd

De vogels van het Onhankelijkheidsplein

Het presidentieel paleis kijkt uit op het Onafhankelijkheidsplein, dat vroeger het Oranjeplein heette. Hier staan diverse monumentale overheidsgebouwen, waaronder het kabinetsgebouw, het Hof van Justitie en het Ministerie van Financiën, met een mooie houten klokkentoren. Het groene plein met tamarindebomen is een vaste plek voor nationale vieringen en andere manifestaties. Maar de meest opvallende bijeenkomst vindt hier elke zondag plaats: dan komen Surinaamse mannen in de vroege ochtend bijeen met vogelkooien, voor een originele zangwedstrijd. De melodieën van de exotische vogels zijn punten waard, die op een scorebord worden bijgehouden.