KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Traditioneel lunchen op Tongin-markt

In de drukke straten die tussen de wolkenkrabbers van Seoul doorslingeren, zijn verschillende markten te vinden. Een van de leukste en meest bijzondere is de Tongin-markt in de wijk Hyoja-dong. Deze markthal telt 75 stands met het beste eten uit de Koreaanse keuken. Wat deze markt uniek maakt, is de wijze waarop u hier een gerecht selecteert.

Voordat Zuid-Korea in 1945 onafhankelijk werd van Japan, kende het land veel armoede en kochten de mensen hun voedsel voornamelijk op markten. Dankzij onder meer de productie van elektronica behoort het land nu tot een van de rijkere landen van Azië, met als gevolg dat de grote luxe supermarkten de kleine markten verdrijven. Om dit te voorkomen heeft de Tongin-markt een oude traditie nieuw leven in geblazen.

De Tongin markt
De Tongin markt

Seoul

De lunchbox in een nieuw jasje

De Tongin-markt heeft de lunchtrommel een nieuwe betekenis gegeven. Voor een klein bedrag krijgt u in het Lunchbox-restaurant een handjevol muntjes en een bakje met allerlei vakjes. En dan kan het eetfestijn beginnen. Tegen inlevering van niet meer dan 3 muntjes per hapje vult u de box. De verschillende kraampjes verkopen de lekkerste gerechten, van gemberkoekjes en rijstcake tot noedels in pittige tomatensaus en dumplings met gekruid vlees. Als u de lunchbox heeft gevuld, kunt u in het restaurant genieten van de Zuid-Koreaanse gerechtjes, met een kopje thee erbij.

Een gevulde ‘Lunchbox’

Eten voor een gezond leven

De Zuid-Koreaanse keuken is gebaseerd op medicinaal voedsel: eeuwen geleden aten de Koreanen vooral om gezond te blijven of om gezonder te worden. Niet omdat eten lekker was. Inmiddels is een lekkere maaltijd wel  belangrijk geworden, maar toevoegingen van niet natuurlijke producten en vet voedsel zijn nog steeds uit den boze in een traditioneel Koreaans restaurant.
Op de Tongin-markt kunt u veel gerechten met een helende werking kopen. Zo vindt u hier veel ‘spicy food’, wat goed is voor het herstel van de energie. De wortelsoort ginseng verhoogt de weerstand bij stress, is  goed voor het seksuele uithoudingsvermogen en zorgt voor meer intelligentie. Een kopje ginsengthee bestellen in het Lunchbox-restaurant is dus zeker geen slecht idee. Of neem iets met kaneel, dat in veel sauzen zit: dat bestrijdt bacteriën en schimmels. Met het eten zit het wel goed in Zuid-Korea.

“In Zuid-Korea is gezond leven gezond eten”