KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Kunst en groen in Houston

De loom stromende Buffalo Bayou is het belangrijkste afwateringskanaal van Houston. En het heeft indirect nog een extra functie gekregen: er loopt een promenade langs die het theaterdistrict van de stad verbindt met het Buffalo Bayou Park. Aan het eind van het vorige decennium is de boulevard grondig gerenoveerd.

De Buffalo Bayou Promenade is een 2 kilometer lange groene loper van en naar het centrum van de stad. Houston kreeg er met de renovatie feitelijk 9 hectare park bij. Het spiksplinternieuwe Sabine to Bagby Waterfront Park, onderdeel van de strook, is rijk aan wandel- en fietspaden. Alles is met veel zorg verlicht en allerhande kunstwerken sieren de routes. Een wandeling is hier nooit saai.

Buffalo Bayou Park
Buffalo Bayou Park

Houston

Een artistiek park

Kunst speelt een belangrijke rol in het groene landschap. Belangrijke herkenningspunten zijn de in het oog springende stalen boten – sculpturen van de lokale beroemdheid John Runnels. Maar ook de voetgangersbrug die de 2 oevers van de promenade met elkaar verbindt trekt de aandacht. De verlichting op het staal en het beton van het bouwwerk is al spectaculair, maar er zijn bovendien kunstwerken in het materiaal gegraveerd. En om dat alles nog een beetje mooier is vanaf het water, hebben de landschapsarchitecten het park voorzien van steigertjes, waarvandaan u gemakkelijk met een kano of kajak het water op kunt gaan.
De nieuwe voetgangersbrug
‘Tolerance Art Installation’

Spontane beelden

Toen lokale artiesten in 1987 een spontane expositie openden bij een oude boerenmarkt in het centrum van de stad, konden ze nog niet weten dat ze aan de wieg stonden van een traditie. Er is nu zelfs een Buffalo Bayou Artpark. Elke lente krijgt het groen van de stad een nieuwe verzameling van 20 tot 25 kunstwerken. Meestal zijn het beelden; een groot aantal komt steevast terecht aan de oevers van Buffalo Bayou. Inmiddels gaat het allang niet meer om alleen het werk van lokaal talent, ook internationaal gerenommeerde kunstenaars dragen bij aan het Artpark.

“Buffalo Bayou Artpark zorgt voor een extra dynamisch element in de omgeving”