KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Baseballtempel Fenway Park

Aan de rand van het centrum van Boston staat de heilige graal voor iedere baseballfan: Fenway Park. Het baseballstadion van de Boston Red Sox is het oudste baseballstadion van de Verenigde Staten dat nog steeds in gebruik is. Het wordt geroemd om de intieme sfeer, de nostalgie en natuurlijk… The Green Monster!

Fenway Park is de trots van veel Bostonians. Als de Boston Red Sox thuis spelen, lijkt het wel alsof de hele stad richting het stadion trekt: hordes fans lopen in een lange sliert van het centrum naar Fenway Park. Allemaal voorzien van een rood of blauw Red Sox T-shirt of een baseballcap met de iconische rode sok, het logo van de Red Sox. Een wedstrijd bijwonen is een hele ervaring – als u de kans krijgt, is het zeker een aanrader.

Fenway Park is de trots van de Bostonians
Fenway Park is de trots van de Bostonians

Boston

Tijdens een wedstrijd van de Red Sox

De charme van Fenway Park

Het stadion, ontworpen door architect James McLaughlin, opende in 1912 zijn deuren. De vuurdoop was op 20 april dat jaar: toen speelden de Boston Red Sox hier de eerste wedstrijd, tegen de New York Highlanders (de latere Yankees). Sinds die tijd is er eigenlijk niet zo heel veel veranderd aan het baseballstadion, en dat is nu net de charme. Tussen alle hightechstadions van tegenwoordig is Fenway Park een baseballtempel vol nostalgie.

Het Groene Monster

Fenway Park is uniek in vele opzichten. Een van de beroemdste features is het Green Monster: de groene muur aan de linkerkant van het speelveld. Het Groene Monster is berucht vanwege zijn enorme hoogte. Die hoogte maakt het voor spelers enorm lastig een homerun te slaan omdat de bal zelden tot nooit over het monster heen vliegt. Ook kaatsen veel ballen via de muur terug het speelveld in. Oorspronkelijk was het monster blauw en beplakt met advertenties. Pas in 1947 werd ‘The Wall’ groen geverfd en kreeg hij zijn nieuwe legendarische bijnaam.

Ook het scorebord, aan de groene muur, heeft een speciaal plekje in het hart van de Red Sox-fans. Toen het in 1934 werd geïnstalleerd, was het een van de meest geavanceerde scoreborden ter wereld met gekleurde lampjes die het aantal ‘balls’ en ‘strikes’ aangaven. De technologie is inmiddels natuurlijk al vele malen geëvolueerd, maar het scorebord van Fenway Park verkeert nog altijd in originele staat. Een team van 3 man past inning na inning met de hand de score aan. Ze houden ook de scores van andere wedstrijden uit de American League bij. Een hele klus: de cijfers zijn gemaakt van staal, zijn 40 bij 40 centimeter groot en wegen 1,5 kilo per stuk. Scores uit de National League zijn sinds 1975 te volgen op elektronische borden.

Nog een bijzondere plaats in het stadion is seat 21 op rij 37 van sectie 42. Hier landde in 1946 de langste homerunbal in de geschiedenis van Fenway Park. De stoel wordt ook wel de Red Seat genoemd: het is de enige stoel in het stadion die rood is.

The Green Monster

Rondleidingen en kaarten

Elke dag zijn er tours door Fenway Park. Tijdens de rondleiding vertelt een enthousiaste gids u de ins en outs van Amerika’s meest legendarische baseballstadion. Natuurlijk ervaart u Fenway Park pas echt tijdens een wedstrijd. Het is aan te raden ver van tevoren al kaarten te kopen via de website van de Boston Red Sox, maar u kunt ook op de dag van de wedstrijd bij de loketten aan het stadion informeren of er nog kaarten zijn.
Op de tribunes in Fenway Park