Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Bier en hun brouwers

Bierbrouwen, daar zijn de Belgen al sinds de Middeleeuwen verzot op. Nog steeds bereiden de meer dan 100 brouwers van dit land honderden verschillende biersoorten. Van gewone pils en frambozenbier tot aan zelfgistende lambiek, keus is er genoeg. En met een bierbrouwer, biermusea en volop biercafés in het Brusselse centrum, hoeft u de stad niet uit om er van te genieten.

Aan 'estaminets', ofwel traditionele biercafés, is geen gebrek in Brussel. Het zijn de plekken om een 'Brussels half en half' of een 'caves' uit Lier te proeven. Stuk voor stuk streekbieren die elders lastig verkrijgbaar zijn. Wat uw voorkeur ook is, tussen de 1500 verschillende Belgische biersoorten die Delirium Café (Getrouwheidsgang 4) in de kelder heeft liggen, zit zonder twijfel iets lekkers. Café 'Moeder Lambic' (Rue de Savoie 68) heeft ook een arsenaal aan bieren. Met zoveel keus heeft u aan één avond in het biercafé niet genoeg.

Een speciaalbiertje in Delirium Café
Een speciaalbiertje in Delirium Café

Brussel

Fruitig of met bubbels?

Het zijn net wijnen, die Belgische bieren. Zoveel dorpen, zoveel soorten. Zowel pils als het wat zoetere oud bruin zijn de meeste bierdrinkers niet onbekend. In België worden honderden bieren gebrouwen, waaronder Vlaams Rood. Hoewel ook oud bruin-variant, wordt het gebrouwen van roodachtig gerst en rijpt het in eikenhouten vaten. Dat geeft het zowel een zure als frisse smaak.
Witbier is de meest frisse biersoort, met een hint van citroen. Over fruit gesproken, in kriek gaan kersen of frambozen. Die zorgen voor een verfrissende en zoete smaak, heerlijk voor op het terras. Het fruitbier is een lambiek, een streekbier waaraan geen gist wordt toegevoegd. Het gisten gebeurt spontaan. Overigens is lambiek ook te bestellen zonder fruit. Jonge en oude lambieken worden weer gemengd tot geuzebier. De jarenlange gisting op de fles zorgt voor fijne bubbels, zoals champagne die ook heeft. De zelf gistende biersoorten vieren binnenkort hun duizendste verjaardag en daar zal ongetwijfeld op gedronken worden.
4 Verschillende biersoorten

Het verhaal van de brouwers

Op loopafstand van de Grote Markt ligt Cantillon. Het is de laatste nog actieve bierbrouwer van de stad. De meest uiteenlopende biersoorten worden er al meer dan 100 jaar gebrouwen. Naast het bekijken van naar koperen ketels en kelders met flessen, kunt u er de bieren naar hartenlust proeven.  Probeer bijvoorbeeld hun frambozenbier, een lambiek dat 3 jaar heeft gelegen.
De Belgische Brouwers weten alles van hun drank en hebben er een museum van bescheiden formaat aan gewijd (Grote Markt). De documentaire die wordt getoond brengt de werktuigen, ketel en gistkuipen tot leven. In het aangrenzende café proeft u tussen de bierpotten en porselein van vroeger verschillende biersoorten.
Een oude vulmachine