KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Stoom afblazen in Gastown

Authentieke Victoriaanse gebouwen en oude straatkeien: welkom in Gastown. Historie wordt hier afgewisseld met een hippe mix van boetiekjes, clubs en sfeervolle restaurants. Het is niet voor niets een van de populairste en meest trendy wijken van Vancouver.

Gastown is gesticht in 1867, hetzelfde jaar waarin de confederatie Canada werd uitgeroepen. Toen goudzoeker John Deighton hier de eerste kroeg van de omgeving neerzette (ongelofelijk genoeg gebouwd in 24 uur), vestigden zich steeds meer mensen in de buurt. Deighton stond bekend om zijn onophoudelijke geklets (‘to gas’ in Victoriaans jargon) en had de bijnaam Gassy Jack. Het dorp kreeg hierdoor de naam Gastown. Uiteindelijk groeide dit kleine dorp uit tot de bruisende stad Vancouver.

Sfeervolle straten in Gastown
Sfeervolle straten in Gastown

Vancouver

De stoomklok van Gastown

Het fluitje van de stoomklok

De stoomklok is de bekendste attractie van Gastown. Hoewel hij misschien ouder lijkt, is de klok pas in 1977 neergezet. Waar de klok nu staat bevond zich vroeger een stoomrooster in de straat. Om dit af te dekken en de stoom optimaal te benutten werd besloten tot de bouw van een stoomklok. De stoom wordt naar de klok gevoerd via leidingen die onder de straten door lopen en heel downtown Vancouver van warmte voorzien. Elk kwartier geeft de klok een kort fluitje en blaast daarbij een wolkje stoom af. Op het hele uur geeft hij acte de présence met een vrolijk deuntje en komt er stoom uit alle pijpen.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Steam clock, Cambie Street & Water Street, Vancouver

“‘One of a Few’ is echt zo’n winkel waar er meer van zouden moeten zijn”

One of a Few

In Gastown zijn veel aparte winkels te vinden, maar ‘One of a Few’ verdient toch wel een bijzondere vermelding Dit kleine boetiekje heeft naar eigen zeggen een unieke selectie vrouwenkleding die  nergens anders in Vancouver te vinden is. Naast de laatste mode zijn er ook stijlvolle schoenen en hippe accessoires te vinden. ‘One of a Few’ is typisch zo’n winkel waarvan er meer zouden moeten zijn. Dat vonden de eigenaren ook en daarom opende ze ‘Two of a Few’ in het pand ernaast; een winkel met hetzelfde trendy concept, maar dan gericht op de man.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

One of a Few, 354 Water St, Vancouver

Chillen bij Chill Winston

Chill Winston heeft niet alleen een geweldige menukaart, maar vooral ook een geweldige locatie. Dit restaurant ligt aan een groot plein met een mooi uitzicht op de bijzondere architectuur van het Europe Hotel. In de zomer is het grote terras met de rode parasols zonovergoten en de ideale plek om bij te komen met een verse crabcake en een drankje. ’s Avonds verandert het restaurant in een sfeervolle lounge waar het onder het genot van een glas wijn en wat fingerfood goed toeven is.

+ Lees meer

Het terras van Chill Winston

Bekijk op de kaart

Chill Winston, 3 Alexander Street, Vancouver
Vancouver International Jazz Festival

Racen door Gastown

In Gastown worden ook regelmatig grote evenementen georganiseerd. Een keer per jaar rijden honderden fietsers over de keien tijdens de Global Relay Gastown Grand Prix die in juli plaatsvindt. De race maakt onderdeel van een serie van 9 races die in Vancouver en omgeving gehouden worden. Ook het Vancouver International Jazz Festival vindt ieder jaar plaats in Gastown.