Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Het superfort van Cartagena

Vlak buiten het oude centrum van Cartagena staat een imposante verschijning: het Castillo San Felipe de Barajas. Het werd al kort na de stichting van Cartagena gebouwd: het moest de nieuwe koloniale havenstad, waar veel goud en zilver opgeslagen lag, verdedigen tegen aanvallen van piraten en vrijbuiters. Door de eeuwen heen bleek dat geen overbodige luxe.

Het formidabele bouwwerk is regelmatig uitgebreid en versterkt, totdat het uiteindelijk als het grootste Spaanse fort in Amerika zou gaan gelden – het hoogste punt torent het maar liefst 41 meter boven de zeespiegel uit. In het hart van het fort werd een netwerk van tunnels aangelegd. Enerzijds om manschappen te allen tijde overal te kunnen laten opduiken, anderzijds als ondergronds doolhof waarin eventuele indringers snel zouden verdwalen. Zo behoedde het fort de stad eeuwenlang tegen aanvallen vanaf het water en over land.

Castillo San Felipe de Barajas
Castillo San Felipe de Barajas

Cartagena

Een schitterende nederlaag

Vlak bij de ingang van het fort staat het standbeeld van admiraal Blas de Lezo. Hij wist in 1741 ondanks een kolderieke hoeveelheid handicaps (één oog, één been, één hand, en nauwelijks wapens) een massale Engelse invasie af te slaan. De Engelsen kwamen opdagen met 23 duizend man, verdeeld over 186 schepen met een gezamenlijk aantal van 2.000 kanonnen ter beschikking. De Spanjaarden moesten het doen met 3.000 man en zes schepen. Oog in oog met de uiterst taaie Blas de Lezo en zijn monsterfort leed de Engelse marine een van de grootste nederlagen uit haar geschiedenis. Al de rijkdommen van Cartagena bleven gespaard.

Admiraal Blas de Lezo
Contrast met de moderne skyline

Klimmen of luieren

Vanaf de top van het fort bezien is het centrum van Cartagena een indrukwekkende warboel van kerkkoepels, palmbomen, Bougainvillea en rode dakpannen, netjes bijeengehouden door een lang lint van vestingmuren. Met de hoge temperaturen van het middaguur is de klim omhoog een flinke inspanning. Een goed alternatief is een verblijf aan het zwembad op het dak van het San Lázaro Art Lifestyle Hotel, het enige hotel pal naast het fort. Daar is het bakbeest onder het genot van een koud drankje in zijn volle omvang te aanschouwen.

Het fort in zijn volle omvang