Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Vier Cinco de Mayo mee in Mexico

Het was een onwaarschijnlijke overwinning, die van de Mexicanen op het Franse leger in 1862. Ze wordt op 5 mei gevierd in Puebla, een bekoorlijke koloniale stad onder de rook van de vulkaan Popocatépetl, op 2 uur rijden van Mexico-Stad. Tienduizenden inwoners participeren in een spectaculaire parade; er spelen mariachibandjes, er wordt gedanst, en er is vuurwerk. Het festival trekt ruim een miljoen bezoekers.

In de bergen bij Puebla geschiedt op 5 mei 1862 een krijgshaftig wonder: een kleine en ongetrainde Mexicaanse brigade van generaal Ignacio Zaragoza verslaat het almachtige Franse leger van keizer Napoleon III. Een golf van trots gaat door Mexico en president Benito Juárez verklaart 5 mei (Cinco de Mayo) tot nationale feestdag. In Heroica Puebla de Zaragoza, zoals de eretitel van de stad sindsdien luidt, wordt die historische gebeurtenis elk jaar uitbundig gevierd.

5 mei: groot feest in Puebla
5 mei: groot feest in Puebla

Mexico-Stad

Ruim een maand feest

Cinco de Mayo is niet zomaar een feestdag. Het is een beeldende geschiedenisles, een eetfestijn en een viering van het Mexicaanse culturele erfgoed ineen. De festiviteiten beperken zich niet tot die ene dag: in Puebla is Cinco de Mayo een festival van een maand. Op 5 mei wordt de Slag om Puebla nagespeeld op de plek waar het gebeurde; een bonte parade van praalwagens en deelnemers in kleurige traditionele kledij trekt door de straten. De hele Mexicaanse historie komt voorbij. De weken ervoor en erna (van 2 april tot en met 10 mei) wordt er gefeest: met mariachi’s, taco’s en margarita’s, maar ook met dansvoorstellingen, toneel, klassieke muziek, popconcerten en kermis op diverse locaties. Ook in de Verenigde Staten wordt Cinco de Mayo gevierd, al denken veel Amerikanen dat het de Mexicaanse Onafhankelijkheidsdag is, die echter op 16 september valt. Maar vergeet de VS: er bestaat geen betere plek om Cinco de Mayo te vieren dan in de stad waar de geschiedenis werd geschreven. Op naar Puebla!

“Ook op de dagen voor en na 5 mei wordt er gefeest: met mariachi’s, taco’s en margarita’s”

Bonte parade in Puebla

Verken de vierde stad van Mexico

Cinco de Mayo is een goede reden om af te reizen naar Puebla, maar zeker niet de enige. De vierde stad van Mexico heeft haar bezoekers veel te bieden. Het koloniale stadshart vol kerken en kloosters is genoteerd op de Werelderfgoedlijst. De kathedraal zorgt voor nekpijn: de 2 torens zijn de hoogste van Mexico. Puebla is ook de gastronomische hoofdstad van Mexico. Hier komt ‘mole poblano’ vandaan, een pittige saus van pepers en chocolade, net als ‘chiles en nogada’, een gerecht van pepers, walnotensaus en granaatappelpitten in de kleuren van de Mexicaanse vlag. In het nabije Cholula bouwden de Azteken een gigantische piramide: het is de grootste overgebleven piramide ter wereld.

Niet te missen: de kathedraal van Puebla