KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Eeuwen geschiedenis op één plek

In de geschiedenis van Istanbul neemt het Hippodroom een prominente plek in. Vele eeuwen terug werden hier zeer populaire paardenraces gehouden. Tot op de dag van vandaag noemen Turken dit het ‘paardenplein’ (At Meydani), al heeft het nu nog maar weinig met paarden te maken: de inwoners van de stad ontmoeten er elkaar, en toeristen slenteren er lekker rond.

De ovale vorm van vroeger is nog steeds herkenbaar. Los van de paardenwedstrijden was dit ook het centrum waar eeuwenlang gevechten plaatsvonden – tussen de bevolking onderling, maar ook tussen burgers en machthebbers. Het park van tegenwoordig (met gratis wifi) doet daar niet gelijk aan denken. Toch is de geschiedenis overal aanwezig: u kijkt er uit op op de Blauwe Moskee en de Aya Sofia, en op het plein staan bijzondere beeldhouwwerken.

Een detail van de Egyptische obelisk
Een detail van de Egyptische obelisk

Istanbul

De fontein van keizer Wilhelm II

Geschiedenisboek om doorheen te lopen

Het Hippodroom is bijna een geschiedenisboek waar u doorheen kunt lopen, met objecten uit verschillende periodes. De Slangenzuil, die al dateert van circa 500 v. Chr., verbeeldt 3 in elkaar gedraaide slangen. Iets verderop staat de nog oudere Egyptische obelisk (bouwjaar 1500 v. Chr.);  de Romeinse keizer Constantijn haalde deze naar Constantinopel, zoals de stad toen nog heette. Een stuk recenter, aan de rand van het plein, is de fontein die de Duitse keizer Wilhelm II in 1898 schonk bij een bezoek aan de stad.
Het interieur van Basilica Cisterne

De verborgen schat van het Hippodroom

Om alle geheimen van het Hippodroom te ontdekken, moet u de diepte in – letterlijk. Onder het uitgestrekte plein bevindt zich een enorm waterreservoir dat vanaf 532 het paleis van keizer Justinianus voorzag van vers water. Via 52 treden daalt u af tot de Basilica Cisterne: een gewelfde ruimte met 336 marmeren zuilen van 9 meter hoog, met de oppervlakte van een voetbalveld. De unieke constructie laat zien hoe ingenieus de bouwers van het Byzantijnse rijk waren. Het Yerebatan Sarnici, zoals de Turken het noemen, bood de mogelijkheid 80 duizend kubieke meter water op te slaan.

Na de ondergang van het Byzantijnse rijk werd het reservoir eeuwenlang vergeten. Tot in 1545 een Fransman de bijzondere ruimte opnieuw ontdekte. Hij werd op een spoor gezet omdat inwoners van de stad door een gat in de vloer een emmer lieten zakken en daarmee vers water naar boven haalden – en soms zelfs vis! Die geschiedenis kunt u tot u nemen: bezoekers kunnen door de bijzondere, sfeervol verlichte ruimte dwalen over stenen looppaden.