KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Dagenlang vermaak in Ueno Park

Ueno Park is niet zomaar een park met mooie natuur, het zit vooral ook vol cultuur. Stedelingen en bezoekers van buitenaf kunnen zich er dagenlang vermaken met bezoeken aan tempels, musea, voorstellingen, een dierentuin en andere attracties. Dat de cultuur hier zo rijk is ontwikkeld is misschien niet zo vreemd: dit is het oudste publieke park van Tokio.

Het park was ooit de plek waar de grote en luxe Kaneiji Tempel stond. In de Boshin-burgeroorlog (1868-1869), tijdens de machtsstrijd tussen de Japanse keizer Meiji en de Tokugawa Shogun, werd deze echter verwoest. Alleen de 5 verdieping hoge pagode en de grote zaal zijn nog over. Winnaar keizer Meiji zorgde voor de overige invulling van het park. Andere heiligdommen die hier nog te vinden zijn, zijn onder meer de Kiyomizu Kannon Tempel en de Ueno Toshogu Shrine.

Toshogu Shrine, een van de heiligdommen
Toshogu Shrine, een van de heiligdommen

Tokio

B(l)oeiend Hanami

Het Ueno Park is vooral een populaire plek tijdens Hanami. In deze periode breekt de lente aan en kleurt Japan roze omdat alle bloesems in bloei staan, zo rond de tweede helft van maart en de eerste helft van mei. In het Ueno Park is dit een spectaculair gezicht: duizenden bomen vormen dan een vrolijke, sprookjesachtige haag. Japanners zien dit als een perfecte gelegenheid om het mooie weer te vieren; ze trekken er massaal op uit om te picknicken onder al die schoonheid. Ueno Park is echter zo populair dat de Japanners hier kleedje aan kleedje zitten.
Picknicken onder roze pracht
Genieten in het oudste stadspark
Tokyo National Museum

Verzamelplek voor de mooiste musea

Ook de musea in het park zijn de moeite waard. Zo vermaken kunstliefhebbers zich voortreffelijk in het National Museum of Western Art en in het Tokyo Metropolitan Art Museum voor hedendaagse kunst. Het National Museum of Nature and Science heeft mooie interactieve displays en 2 verdiepingen over dinosaurussen. Maar het aantrekkelijkste museum is Tokyo National Museum. Het bestaat uit 5 grote gebouwen vol indrukwekkende voorwerpen zoals Japanse kunst, eeuwenoude potten, samoeraizwaarden en kimono’s.

Van de dierentuin naar zwanenbootjes

Een groot deel van Ueno Park wordt ingenomen door Ueno Zoo, de oudste dierentuin van Japan. De dierentuin heeft bijna 500 diersoorten en beschikt onder andere over een gorillawoud en tijgerbos. Ook de pagode van de Kaneiji Tempel is hier te vinden. Zwanenliefhebbers komen ook buiten de dierentuin aan hun trekken: de bootjes in de schilderachtige Shinobazu Pond zijn gemodelleerd naar de sierlijke beesten. Het is een mooi gezicht, zo tussen de lotusbloemen.

+ Lees meer

Varen in zwanenbootjes

Bekijk op de kaart

Uenokoen
Taito, Tokyo 110-8712
Japan